Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλης Μαρινάκης δήλωσε ότι η ομάδα του «δίδαξε ήθος» έπειτα από τη νίκη (ελέω διαιτησίας- αυτό δεν το είπε…) των Ερυθρολεύκων στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τελικά, δεν αποκλείεται να είχε και δίκιο καθώς το… ήθος του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι καταρρακωμένο σε όλα τα επίπεδα.

Οι ποδοσφαιριστές- παρεμπιπτόντως, ο συνδικαλιστικός τους φορέας (ΠΣΑΠ) δεν μπορεί να τους πείσει ότι χρειάζεται και πρέπει να διαμαρτυρηθούν συντεταγμένα για τα εντεινόμενα φαινόμενα βίας- κλέβουν ασύστολα ο ένας τον άλλον βουτώντας θεατρικά για να κερδίσουν πέναλτι, κίτρινες και κόκκινες κάρτες…

Οι παράγοντες δείχνουν το επίπεδό τους χρησιμοποιώντας γλώσσα ανάλογη με… ταρίφα σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής και μποτιλιαρίσματος.

Οι διαιτητές κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και την (ισχύουσα σε κάποιες περιπτώσεις) δικαιολογία «άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε», ωστόσο στη συνέχεια εμπαίζουν τη νοημοσύνη των ποδοσφαιρόφιλων «ξεχνώντας» ή «παραβλέποντας» να γράψουν στο φύλλο αγώνος (το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που δεν επιδέχεται ανταπόδειξης για την αθλητική δικαιοσύνη) γεγονότα που είδε τηλεοπτικά ολόκληρη η χώρα.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και το φιλοθέαμον- τρομάρα του – οπαδικό κοινό που παρακολουθεί και ενισχύει δεόντως αυτό το… πανηγύρι ανηθικότητας. Η πλειονότητα όσων έχουν απομείνει στις εξέδρες των ελληνικών γηπέδων απαιτεί νίκες πάση θυσία και με οποιονδήποτε (θεμιτό ή αθέμιτο) τρόπο, ενώ παράλληλα δείχνει παντελή ασέβεια προς κάθε αντίπαλο. Ακόμη και στον αντίπαλο εκτός αγωνιστικού χώρου, που εν πολλοίς στοχοποιεί στο πρόσωπο των ανδρών της Αστυνομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων νεαρών αστυνομικών που επιχειρήθηκε να κρατηθεί στους ημιτελικούς Κυπέλλου και η οποία στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ- ΠΑΟΚ, παρουσία οπαδών μόνο των γηπεδούχων) εξετράπη- ευτυχώς από λίγους ανεγκέφαλους- με την εκστόμιση του γνωστού «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»!..

Η Σούπερ Λίγκα ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών ανακοίνωσε ότι στους αγώνες της 25ης αγωνιστικής (Σάββατο και Κυριακή 5-6 Μαρτίου) θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δολοφονηθέντων νεαρών αστυνομικών. Επειδή, με βάση και την παρεκτροπή της περασμένης Τετάρτης στο ΟΑΚΑ, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το νοσηρό φαινόμενο αποδοκιμασιών από τη χουλιγκανική – όσο και φασίζουσα- αλητεία, κάθε υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος ας απευθύνει προς τους αμετανόητους κάφρους των γηπέδων ένα στεντόρειο «αίσχος, ηλίθιοι»!

Βέβαια, εκτός από τα πρωτοφανή και πρωτότυπα… μαθήματα ήθους που διδάσκονται στα ελληνικά γήπεδα, έχουμε και τα διεθνή παραδείγματα. Μια λοιπόν και περί ποδοσφαιρικού ήθους και γηπεδικών ηθών, δράττομαι της ευκαιρίας να θίξω και την παράμετρο για το «νόμιμο και ηθικό» στο ποδόσφαιρο, καθώς οι περιπτώσεις που ακολουθούν αφορούν ηθικές παρασπονδίες σε μεταγραφικές- επαγγελματικές δοσοληψίες.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα κ. Σάντρο Ροσέλ χαρακτήρισε «ανήθικη» την κίνηση της Αρσεναλ να αποκτήσει τον 16χρονο ποδοσφαιριστή των Μπλαουγκράνα Γιον Τορέλ από τις ακαδημίες της ισπανικής ομάδας. «Δεν μας αρέσει να πλησιάζουν τους παίκτες μας και να τους δελεάζουν με πλουσιοπάροχα συμβόλαια» είπε ο κ. Ροσέλ και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν δύο φιλοσοφίες σε αυτό το θέμα:η δική μας,δηλαδή να στηριζόμαστε στις ακαδημίες μας,και αυτή της Αρσεναλ,να κλέβει παίκτες από τις ακαδημίες άλλων. Είναι νόμιμο αλλά ανήθικο»...

Το 2004 αντίστοιχες κατηγορίες περί ανηθικότητας εκτόξευσε η Μπάγερ Λεβερκούζεν κατά της Μπαρτσελόνα για την απόπειρα αρπαγής του 12χρονου τότε Ντένις Κρολ προσφέροντας μηνιαίο μισθό 7.000 ευρώ στον πατέρα τού πολωνικής καταγωγής πιτσιρικά. «Μιλάμε για μικρά παιδιά, αυτό που κάνει η Μπαρτσελόνα ξεπερνά κάθε γραμμή ηθικής και δεοντολογίας» έλεγαν οι παράγοντες της γερμανικής ομάδας.

Το 2005 ο Τύπος της Αυστραλίας καυτηριάζει την απόπειρα της Μπάρτσα να δοκιμάσει έναν «θαυματουργό» εξάχρονο! «Σε λίγο θα εισβάλλουν και σε νηπιαγωγεία» γράφτηκε χαρακτηριστικά. Τελευταίο κρούσμα είναι ο 17χρονος Μπενίκ Αφόε της Αρσεναλ, ο οποίος αποκάλυψε ότι προτού υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Κανονιέρηδες «μου είπε ο πατέρας μου ότι τον πλησίασε η Μπαρτσελόνα.Κολακεύτηκααλλά δεν έφυγα από τις ακαδημίες της Αρσεναλ»… Συμπέρασμα: Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι από τη στιγμή που μπαίνει στην εξίσωση το χρήμα οι ηθικοί κανόνες περνούν σε δεύτερη μοίρα- αν δεν χάνεται αυτόματα κάθε ίχνος ηθικού φραγμού…

Πόσο άλλαξαν οι καιροί αλήθεια από τότε που, πριν από αρκετές δεκαετίες, ο φιλόσοφος και βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμί, ο οποίος στα φοιτητικά χρόνια του υπερασπιζόταν την εστία της ποδοσφαιρικής ομάδας του πανεπιστημίου του, τόνιζε ότι «όσα έμαθα για την ηθική και τις υποχρεώσειςτα χρωστάω στο ποδόσφαιρο»!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ