Μετά την επιτυχία που είχαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους ηγέτες της Ευρώπης και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Ελλάδα βγήκε επιτέλους από τα αρνητικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και άρχισε να ξαναχτίζει την πολλαπλώς τρωθείσα αξιοπιστία της οικονομίας της. Αν και η έκβαση της μάχης δεν έχει ακόμη κριθεί, οι διαβεβαιώσεις στήριξης από την Κομισιόν και οι προτάσεις Βέμπερ για την προστασία των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ διαμορφώνουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και χωρίς το απειλητικό σενάριο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι όμως και θεσμικά ασύμβατη με την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ, αφού η πρώτη και θεμελιώδης απαίτηση των Προγραμμάτων Προσαρμογής είναι η εκχώρηση της νομισματικής πολιτικής της χώρας και φυσικά η άμεση καθοδήγηση της δημοσιονομικής πολιτικής από εκπροσώπους του Ταμείου. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Εurogroup θα γινόταν μέσω του ΔΝΤ, πράγμα φυσικά αδιανόητο για τη λειτουργία του ευρώ και ασύμβατο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αντίθετα, η επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ να αποδέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας θα λειτουργήσει ως το σωσίβιο ρευστότητας που χρειάζεται για δύο- τρία χρόνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να χρηματοδοτεί επαρκώς την εγχώρια οικονομία και να συνεχίσει να αγοράζει τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Η πρόταση αυτή (που είχαμε διατυπώσει από τις στήλες του «Βήματος») έχει δύο άμεσες θετικές συνέπειες:

1. Θέτει εκτός πεδίου βολής τους διάφορους οίκους αξιολόγησης που με μια απόφαση υποβάθμισης της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να «ξεφορτώσει» τα ελληνικά ομόλογα και να προκληθεί βαθιά κρίση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

2. Θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό το κερδοσκοπικό «σορτάρισμα» των ελληνικών ομολόγων και θα οδηγήσει σε άμεση και σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.

Χρειάζεται βέβαια ταυτόχρονα η απαρέγκλιτη και γρήγορη εφαρμογή των μέτρων για να μειωθεί το έλλειμμα, αλλά και να ξεκινήσει η αναπτυξιακή προσπάθεια. Αφού γλιτώσαμε το ΔΝΤ, ευκαιρία να γλιτώσουμε και την ύφεση.

Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός Οικονομίας.