Ποιο μοντελάκι θα φορεθεί μετά τις 11 Νοεμβρίου στο ΠαΣοΚ; Η κοσμοπολίτικη, μη κυβερνητική, συντηρητική, καθωσπρεπίστικη κρεασιόν που οραματίζεται ο κ. Παπανδρέου ή το φαφλατάδικο, εκσυγχρονιστικό, παραδοσιακό, εξουσιαστικό πρετ α πορτέ (να το φορέσει και ο λαουτζίκος) που προτείνει ο κ. Βενιζέλος; Το ερώτημα για τις κομματικές φυλές έχει γίνει υπαρξιακό. Εχουν μπερδευτεί οι άνθρωποι. Δεν ξέρουν τι να φορέσουν για να τους δώσουν πάλι πρώτο τραπέζι στην πίστα της εξουσίας, αλλά και στις πίστες των πολιτιστικών ναών της παραλιακής.

Ψυχραιμία, σύντροφοι. Υστερα από εμβάθυνση στη σκέψη του Γιώργου και του Βαγγέλη είμαι έτοιμος να δώσω τέλος στην αγωνία σας. Η μόδα εφέτος επιβάλλει βασικά «επιστροφή στις ρίζες». Αυτή είναι, πέρα από τις επιμέρους στυλιστικές διαφορές τους, η πρόταση των δύο σχεδιαστών του νέου ΠαΣοΚ. Αυτό θα φορέσει η φυλή της Κεντροαριστεράς, και όποιος αγνοήσει τις επιταγές της μόδας και επιμείνει να φοράει μοντελάκια ή αξεσουάρ του εκσυγχρονισμού θα φάει πόρτα από όλα τα καλά ρεστοράν του Κολωνακίου και των περιχώρων. Η Κεντροαριστερά ως τις επόμενες εκλογές θα αποκαλύψει τον αριστερό μηρό για να κάνει μάτι το λαϊκό κοινό της.

Οι σκηνοθεσίες και των δύο θιάσων γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο σοσιαλιστικά ρεαλιστικές. Οι σκηνογραφίες αναπαριστούν πιστά το τοπίο εποχής: συνθήματα και πρόσωπα της ηρωικής περιόδου, συνδικαλιστές με ανοιχτά πουκάμισα, γυναικούλες λαϊκών συνοικιών, νεολαίοι στην πρώτη σειρά… Αλλά οι δύο πρωταγωνιστές δεν τραβάνε. Δεν μπορούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, να πείσουν ως Ανδρέας.

Κάποιος θα πρέπει να πει τόσο στους φυλάρχους του νέου ΠαΣοΚ όσο και σε εκείνους του νέου παλαιού ΠαΣοΚ ότι η Κεντροαριστερά, αυτό το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου τους, είναι άτιμο πράγμα: μόλις πας να την απλώσεις προς τα αριστερά, σου λακάνε οι δεξιοί και τούμπαλιν.

Κάποιος πρέπει να πει στους διεκδικητές του θρόνου του βασιλιά Ανδρέα ότι η πάλη τους στα κομματικά μαρμαρένια αλώνια είναι κενή ιδεών, αξιών, πολιτικών προτάσεων και ιδεολογικών οραμάτων. Είναι μια σύρραξη για τη λεηλασία ενός μαγαζιού που κινδυνεύει να μείνει χωρίς πελατεία γιατί έπαψε να είναι τρέντι.

vmoulopoulos@dolnet.gr