Το μικροαστιλίκι και ο πουριτανισμός ξεχειλίζουν στη συντηρητική Ψωροκώσταινα- γνωστά αυτά. Το να θεσμοθετούνται όμως κυνικά και με κάθε επισημότητα στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (τέτοια εποχή, «κακή ώρα»…) όσων πρώην συζύγων καταβάλλουν διατροφή για παιδιά από προηγούμενο γάμο πάει πολύ!

Εμπαιγμός πρώτου μεγέθους αποδείχθηκε η εξαγγελία ότι «για πρώτη φορά θα εκπίπτει μέρος του ποσού της διατροφής» όπως διαφημίστηκε από τους φραγκοφονιάδες κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια. Αλλο άφησαν να εννοηθεί, άλλο είχαν στο μυαλό τους. Τι άφησαν να εννοηθεί; Το προφανές. Οτι θα ελάφρυναν λίγο την πλάτη όλων ημών- ηλικιακά και επαγγελματικά ώριμων ανδρών κατά συντριπτική πλειονότητα- που κουβαλάμε αξιοπρεπώς το ανάθεμα των διαλυμένων γάμων. Πολύ περισσότερο όσων βρήκαμε το κουράγιο (ήτοι: είχαμε το μέγα θράσος…)να «ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας» κατά το μικροαστικώς λεγόμενον. Να δημιουργήσουμε δηλαδή νέες οικογένειες χωρίς να βγάλουμε ούτε στιγμή από τη ζωή, τον νου και την αγωνία μας τα παιδιά μας από τις διαλυμένες.

Τι είχαν στο μυαλό τους; Οχι βέβαια, όπως γρήγορα αποδείχθηκε, τη διατροφή για τα τέκνα, αλλά τη διατροφή του ενός συζύγου προς τον άλλον. Δηλαδή μόνο τις περιπτώσεις όπου ο ένας σύζυγος αδυνατεί να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες γιατί είναι βαριά άρρωστος/ ανάπηρος/ άπορος/ προσωρινά άνεργος/ ανεπάγγελτος/ δεν μπορεί για ένα διάστημα να δουλέψει διότι επιμελείται ανήλικο τέκνο κλπ.

Μα πόσους αφορά αυτή η διατροφή; Ελάχιστους! Και κατά κανόνα άκληρους. Η ανθρωποθάλασσα των διαζυγίων με παιδιά ας φουσκώνει αγριεμένη! Και οι εργαζόμενοι πατεράδες που κάνουν…, ξέρετε τι, παξιμάδι για να μη λείψει τίποτε από τα πιτσιρίκια τους, ας πάνε να κόψουν τον λαιμό τους.

Λοιπόν, ένας ελεεινός φαρισαϊσμός κρύβεται πίσω από τον «κωδικό» 089, στην τέταρτη σελίδα του εντύπου Ε1 των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2007- εκεί που γράφει: «ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον». Στην πραγματικότητα ο νομοθέτης λειτουργεί ως εντολοδόχος του ανατριχιαστικού πλέγματος Πατρίς ( ανάλγητη για όσους πολίτες δεν είναι λαμόγια ή μέτοχοι offshore εταιρειών…) – Θρησκεία («ους ο Θεός συνέζευξεν»…) – Οικογένεια (κι ας συμβαίνουν «τέρατα» πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαμερισμάτων…). Σκοπός του είναι να τιμωρήσει όποιον επιλέγει να ζήσει εκτός της συντηρητικής τριπλέτας. «Φαρισαϊσμός, συνώνυμο: υποκρισία» διαβάζω στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, σελ. 1893. Η λέξη φαρισαϊσμός μαρτυρείται από το 1782- ήτοι 48 ολόκληρα χρόνια πριν από την ίδρυση του «σύγχρονου» ελληνικού κράτους το 1830- και μας ταλαιπωρεί ακόμη.

Με λίγα λόγια: χώρισε και καταβάλλει ευσυνειδήτως και ανελλιπώς στην πρώην σύζυγο χρηματική διατροφή για τα παιδιά του(ς); Ντροπή! Εξοντώστε τον….

Τι μπορεί να γίνει; Να… συνδικαλισθούν οι ενδιαφερόμενοι. Στη Βρετανία, οι ακτιβιστές χωρισμένοι πατεράδες της οργάνωσης «Fathers for justice» σκαρφάλωναν στο Μπάκιγχαμ και πετούσαν μπογιά στον Τόνι Μπλερ απαιτώντας το (άλλο φοβερό θέμα…) αυτονόητο: να βλέπουν τα παιδιά τους. Το ότι ορισμένοι έφτασαν στα άκρα και σχεδίαζαν ακόμη και την… απαγωγή του μικρού Λίο Μπλερ, γιου του απερχόμενου πρωθυπουργού, δεν μειώνει το μέγεθος του τεράστιου προβλήματος.

Κάποιες ανάλογες προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα, βεβαίως χωρίς τον εντυπωσιοθηρικό «ακτιβίστικο» χαρακτήρα της Γηραιάς Αλβιώνος, προσκρούουν στα βράχια των κοινωνικών ταμπού και των προσωπικών ενοχών.

Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πατεράδες; Οχι με τη…ζωστήρα των παππούδων μας, αλλά με τον εύλογο θυμό των πολιτών που προσφέρουν ό,τι περισσότερο μπορούν στα παιδιά τους και κανείς κρατικός φορέας δεν τους το αναγνωρίζει. Εστω και με μία συμβολική- σιγά την έκπτωση,μιλάμε για ψίχουλα…- φορολογική ελάφρυνση.

galaman@dolnet.gr