Μετά από τρία χρόνια είναι σαφής η αποτυχία της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα, τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, για τα οποία η κυβέρνηση δήλωσε «ικανοποιημένη», από το πάγωμα των οκτώ κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.


Και ζητεί να κριθεί η επίδοσή της σε σχέση με αυτό το αποτέλεσμα. Σαν να μας λέει ότι θα μπορούσαν τα κεφάλαια να είναι λιγότερα και αυτή πέτυχε περισσότερα.


Αλλά η Κυβέρνηση αποσιωπά ότι το θεμελιώδες πρόβλημα των επιλογών της στην εξωτερική πολιτική είναι ότι, σήμερα, κατεβάζοντας τον πήχυ, συζητάει για το «πάγωμα» κάποιων κεφαλαίων, ενώ το ζήτημα ήταν να έχει λύσει το θέμα του Τόμου και όχι των κεφαλαίων του. Το λάθος της ΝΔ είναι ότι άλλαξε την κλίμακα των στόχων τους οποίους είχε θέσει η Ελλάδα ως τον Μάρτιο του 2004. Και χαμηλώνοντας τον πήχυ, μας ζητεί να ξεχάσουμε και να την κρίνουμε όχι με τις απαιτήσεις του ζητήματος, αλλά με τα μέτρα των δικών της χαμηλών επιδόσεων.


Η Ελλάδα με τις Κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ είχε θέσει τον στόχο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της ένταξης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλέγμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων.


Η στρατηγική αυτή επιλογή λειτούργησε με επιτυχία. Ετσι, ώστε, με την Κύπρο ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Μάρτη του 2004, να έχει διαμορφωθεί μια ευνοϊκή δυναμική.


Η Ελλάδα βρέθηκε στο πιο ευνοϊκό δυνατό momendum ενόψει της συζήτησης τον Δεκέμβριο του 2004, να απαιτήσει και να επιβάλει, ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί πρώτα σε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και, έπειτα, να λάβει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Τον Μάρτιο του 2004, ωστόσο, η περίφοβη και ενδεής Κυβέρνηση «άλλαξε κατηγορία» στην εξωτερική πολιτική. Δεν τόλμησε να πρωταγωνιστήσει, να διεκδικήσει, να διαπραγματευθεί – και έχασε την ευκαιρία – τον Δεκέμβριο του 2004. Δεν τόλμησε επίσης – και έχασε πάλι την ευκαιρία – τον Οκτώβριο του 2005.


Ετσι, η Τουρκία πέρασε τον «κάβο» της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να ανταποκριθεί σε καμία από τις υποχρεώσεις της, χωρίς να τηρήσει το «πρωτόκολλο της Αγκυρας», αλλά, αντίθετα, μετέτρεψε αυτή την ευκολία σε ευνοϊκότερο διαπραγματευτικό της χαρτί.


Οι κυβερνητικές επιλογές διαμορφώνουν αρνητικό και επικίνδυνο πλαίσιο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό.


Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για κάποια συγκυριακά λάθη, αλλά για το κλασικότερο λάθος που ισχύει στην εξωτερική πολιτική: Να μην κατανοείς, δηλαδή, την κλίμακα των διεθνών σχέσεων, αλλά να θεωρείς ότι αυτές κινούνται σε επίπεδο «Μπαϊρακτάρη» και διευθέτησης αντιθέσεων μεταξύ Αλογοσκούφη και Σουφλιά. Και έτσι να μικραίνεις, αναλόγως, τη χώρα στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή σκηνή.


Τα εθνικά θέματα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιβάλλουν κυβερνητική αλλαγή στις επόμενες εκλογές.


Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου είναι εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής Β´ Αθήνας του ΠαΣοΚ