Ο μοναδικός θεσμός άμεσης δημοκρατίας, το δημοψήφισμα, απέτρεψε την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία. Ματαίωσε όσα με σατανική δεξιοτεχνία μεθόδευσαν οι Ατλαντικοί με το φαυλεπίφαυλο Σχέδιο Αναν. Τη συντέλεια του αιώνος για Κύπρο και Ελλάδα μάντευαν σε περίπτωση νίκης του «όχι» τα φερέφωνα της Νέας Τάξης. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν τραγικά. H καταστροφή δεν επήλθε. H Κύπρος διαθέτει σήμερα τα πολιτικοδιπλωματικά πλεονεκτήματα του μέλους της EE. H ηγεσία της, ηγεσία του «όχι», αντιστέκεται στα εκβιαστικά διλήμματα και τις άλλες παγίδες που της στήνουν εχθροί και άσπονδοι φίλοι. Και δικαιώνεται.


Μαζί της δικαιώνονται όλοι εκείνοι που στήριξαν έργω και λόγω τις επιλογές της. H απόφαση των «25» που αποσυνέδεσε τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό (139 εκατ. ευρώ) για τους Τουρκοκυπρίους από τον άλλο για το απευθείας εμπόριο των Κατεχομένων είναι νίκη της Κύπρου, και της ίδιας της Ευρώπης που απέκρουσε τις μηχανορραφίες των φιλότουρκων. Τώρα οι διαπραγματεύσεις για τον εμπορικό κανονισμό απαιτούν ομοφωνία και συνδέονται με άνοιγμα του λιμένα της Αμμοχώστου υπό κοινοτική διαχείριση, απόδοση των Βαροσίων στους Ελληνοκυπρίους και απαγόρευση εκποίησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα. Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Παπαδοπούλου – Αναν περιλαμβάνει διαδικαστικούς όρους που αντανακλούν επιτέλους ελληνίζουσες θέσεις. H απόλυτη εξάλλου σιγή στη συνάντηση των δύο ανδρών για το απεχθές «σχέδιο» προσεπιβεβαιώνει το τέλος του. Οι επιχώριοι θαυμαστές του εδώ και στη Μεγαλόνησο είναι βαρέως τεθλιμμένοι, πλην δεν βρίσκουν το κουράγιο αίτησης μιας δημόσιας συγγνώμης. H έλλογη αντίσταση του Τάσσου Παπαδόπουλου ακύρωσε και τις πρόσφατες μεθοδεύσεις Γκιουλ («δεκάλογος») και Στρο. Το «όχι» είναι ιδιώνυμη ελληνική αρετή. Οι βάρβαροι διακρίνονταν «διά το μη δύνασθαι λέγειν την ου συλλαβήν» (Στρατόνικος), δεν ήξεραν να πουν όχι.


Οι τρέχοντες χειρισμοί «προειδοποιούν» ότι ο Ελληνισμός δεν είναι δεδομένος, όχι εξελίξεις ερήμην του, όχι λύση «αναλώμασί» του. Ειδικότερα:


* Επιδιαιτησία ΓΓ όπως εφαρμόστηκε στη Λουκέρνη απαλείφεται.


* Μελλοντική συμφωνία παραπέμπεται υποχρεωτικά σε δημοψήφισμα, αλλά μόνο αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν.


* Επανέναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα.


H Λευκωσία μπορεί πλέον να πιέσει με βάση την Αντιδήλωση για την εγκαιρότερη αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης της Αγκυρας στο Πρωτόκολλο.


Επειδή η άλλη πλευρά βυσσοδομεί κατά σύστημα, ο υπερατλαντικός κηδεμών με τον δόλιο Βρετανό του σκέπτονται και δρουν τουρκιστί, εμείς οφείλουμε ακατάπαυστη εγρήγορση και δράση. H Τουρκία συχνά κατορθώνει να μετατρέπει τα προβλήματά της σε άλλοθι και ευκαιρίες. Ετσι πήρε «εισιτήριο» με «στραβά μάτια» Ευρωπαίων και ημετέρων.


H τρέχουσα εσωτερική κρίση του πολιτικού συστήματος της γείτονος, με τον Εισαγγελέα να ζητεί την παραπομπή του αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων «για σύσταση συμμορίας και προσπάθεια ανακοπής της ευρωπαϊκής πορείας», τον Ερντογάν να τα «μαζεύει», αλλά τους «Φίλους» ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού να κινητοποιούνται και πάλι σε επιχείρηση σωτηρίας, είναι σενάριο που επαναλαμβάνεται και πάλιν και πολλάκις.


Οι ημέτεροι δεν πρέπει, προς Θεού, να υποκύψουν σε συναφείς πιέσεις νέων εκπτώσεων στις τουρκικές ανειλημμένες υποχρεώσεις. Στην Τουρκία όλοι θέλουν την Ευρώπη όχι με εξευρωπαϊσμό τους αλλά με εκτουρκισμό της Ευρώπης. Και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο! Ισλαμίζων κεμαλισμός με ευρωπαϊκό κοστούμι. Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να πέσουν σε τέτοιο παραμύθιασμα, αλλά και την Ευρώπη να προστατεύσουν από ανάλογους πειρασμούς.


Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής είναι βουλευτής.