Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται, λέει μια παροιμία. Και ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) από τους… Αμερικανούς πιάνεται προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Δεν είναι μόνον τα εύσημα που δίνει με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, ούτε οι συχνές συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με τους πλανητάρχες (Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ) ή με πρώην πλανητάρχες, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ούτε βεβαίως οι πολλαπλές επισκέψεις του στις ΗΠΑ. Είναι αυτό το φιλοαμερικανικό πολιτικό αίσθημα που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εκπέμπουν σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν. Ωσάν να περιμένει την αμερικανική βοήθεια ώστε να ξεφύγει από αυτή την πολιτική κατάθλιψη στην οποία έχει περιέλθει. Στα δύσκολα ο κ. Τσίπρας πάντοτε προσδοκούσε σε αμερικανική βοήθεια είτε για τη μείωση του χρέους είτε για την απομάκρυνση του ΔΝΤ, είτε ακόμη για συμφωνία με τα Σκόπια. Και τώρα πάλι σε αμερικανική βοήθεια προσβλέπει…
Νέο ταξίδι στις ΗΠΑ
Τη φιέστα για την έξοδο από τα μνημόνια προγραμματίζει να την κάνει με παροχές κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Εκεί θα προσπαθήσει να εμφανιστεί… ανανεωμένος μετά το επικοινωνιακό στραπάτσο που υπέστη με την εθνική καταστροφή στο Μάτι. Θα έχει ήδη κάνει τον ανασχηματισμό, θα έχουν περάσει ημέρες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το σημαντικότερο, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Γουίλμπορ Ρος. Οι ΗΠΑ άλλωστε θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και πολλοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν να ερχόταν στην Ελλάδα ο αμερικανός αντιπρόεδρος (όπως άφηναν να διαρρεύσει τους τελευταίους μήνες) αλλά ο κ. Πενς δεν τους έκανε τη χάρη (λόγω φόρτου εργασίας, ειπώθηκε) και έτσι έρχεται ο Ρος. Πέραν όμως της αμερικανικής πολιτικής και επιχειρηματικής «απόβασης» στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας προγραμματίζει και άλλο ταξίδι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα προς το τέλος Σεπτεμβρίου για να παραστεί στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μαθαίνω ότι ήδη άρχισαν οι διπλωματικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια νέα συνάντηση με τον πλανητάρχη Τραμπ, αλλά και με τον κινέζο πρόεδρο.
nnn
Στη ΝΔ τι νομίζετε ότι λένε για αυτή τη νέα προσέγγιση που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας με τους Αμερικανούς; «Ποιος μπορούσε να το φανταστεί πριν από μερικά χρόνια όταν έστελνε τον Λαφαζάνη και τον Καμμένο στη Μόσχα για βοήθεια, να απελαύνει σήμερα ρώσους διπλωμάτες και να επιζητεί την αμερικανική βοήθεια;». Λένε όμως οι γαλάζιοι και κάτι άλλο: «Εάν όντως ο κ. Τσίπρας πάει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, θα είναι και το τελευταίο του υπερατλαντικό ταξίδι ως πρωθυπουργού».
nnn
Αυτά λένε στη ΝΔ, εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται στο υπερατλαντικό του ταξίδι (εάν τελικά το πραγματοποιήσει) από τον Νίκο Κοτζιά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πήρε τα εύσημα από τον αμερικανό πρεσβευτή για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών, θα είναι αμετακίνητος στον επερχόμενο ανασχηματισμό που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός.
Τα G-3 κράτησαν οι Τούρκοι
Είχα μια απορία. Οι Τούρκοι επέστρεψαν στους δύο στρατιωτικούς που απελευθέρωσαν και τον οπλισμό τους; Υπενθυμίζω ότι όταν τους συνέλαβαν στον Εβρο, οι δύο στρατιωτικοί είχαν μαζί τους όπλα τα οποία και παρέδωσαν στους Τούρκους. Η μοναδική πηγή για να λύσω αυτή την απορία ήταν στρατιωτική. Μου είπαν λοιπόν ότι οι Τούρκοι δεν παρέδωσαν τα δύο πολεμικά ντουφέκια G-3 που έφεραν οι έλληνες στρατιωτικοί. Ούτε όμως και τις στολές και τα κινητά τους. Μου διευκρινίστηκε ωστόσο (από ανώτατη στρατιωτική πηγή) ότι έγιναν ήδη όλα τα διαβήματα ώστε να επιστραφούν τα όπλα, οι στολές και τα κινητά. Απλώς θυμήθηκα τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που προσγειώθηκαν με ένα ελικόπτερο «Σικόρσκι» στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα του πραξικοπήματος, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Την ίδια ημέρα επιστρέψαμε το ελικόπτερο στους Τούρκους.

Ο κάθε αρχηγός στον πάγκο του
Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου ο κάθε πολιτικός αρχηγός επιστρέφει στον… πάγκο του. Επιστρέφουν από όπου κι αν βρίσκονται και πιάνουν δουλειά. Ο μεν Πρωθυπουργός έχει να ετοιμάσει τον πολυδιαφημιζόμενο ανασχηματισμό (με τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου… αμετακίνητα) και βεβαίως την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις εξαγγελίες που θα κάνει (ως «εν αναμονή πρωθυπουργός» –όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του) στη ΔΕΘ. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όλα τα ξένα ΜΜΕ ασχολούνται αυτή την περίοδο με το τέλος του Μνημονίου στην Ελλάδα. Κανένα ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη για τους Ελληνες: «Τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα ολοκληρώνονται, όμως πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απελπισία» έγραψε η γερμανική «Hamburger Abendblatt». Αλλά και ο «Economist» αναφέρει ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, αν και μάταια. Οι πληγές παραμένουν παντού. Ετσι τα ξένα δημοσιεύματα αλλά και οι προειδοποιήσεις των δανειστών (όπως ο Ρέγκλινγκ) ότι η μετα-μνημονιακή Ελλάδα δεν θα έχει μεγάλες διαφορές, «θολώνουν» όλο και περισσότερο το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο.

HeliosPlus