Τρεις εβδομάδες μετά την ανείπωτη τραγωδία και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (φωτογραφία) παραμένει «αόρατη» στο Μάτι. Η μόνη παρουσία της ήταν 40 χιλιόμετρα μακριά, στο Λαύριο, επειδή εκεί ήταν και ο Πρωθυπουργός και τον ακολουθούσαν κάμερες. Μπορεί η εξαφάνισή της να είναι ένα είδος… αυτοκριτικής, αλλά από ό,τι βλέπουμε από την ανάρτησή της στο facebook, αγνοεί αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, επιτίθεται στους επικριτές της λέγοντας ότι «παρουσία» είναι το έργο που έχει επιδείξει η Περιφέρεια. Ρεύμα για όλους, βρεφονηπιακοί, οικολογικά λεωφορεία. Για την τραγωδία με τους 95 νεκρούς κουβέντα. Προφανώς η ζυγαριά της κυρίας Δούρου χωράει από τη μία τα θύματα της πυρκαγιάς κι από την άλλη το… σπουδαίο έργο που έχει επιδείξει. Η Μάνδρα και το Μάτι ξέρουν καλύτερα… Και κάτι ακόμη. Αυτό το «θα επανέλθω» με το οποίο τελειώνει την ανάρτησή της στο facebook κάτι σαν απειλή μού ακούγεται…
Πέντε ημέρες και απόψε για την έξοδο

Μερικά 24ωρα έμειναν (για την ακρίβεια μόνον έξι ημέρες) για την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η κρίση στην οικονομία της Τουρκίας με τη βουτιά που έκανε η τουρκική λίρα αλλά και στην οικονομία της Ιταλίας προβληματίζουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (από την Πρέβεζα όπου παραθερίζει). Ολες αυτές οι φιέστες που προγραμμάτιζε η κυβέρνηση ακυρώθηκαν εκ των πραγμάτων, κυρίως όμως εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι. Ηρθε, βλέπετε, και το μήνυμα του Κλάους Ρέγκλινγκ που λέει πως μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή σχέση με τον ESM. Με 204 δισ. ευρώ σε δάνεια… Είναι, βλέπετε, ο ESM ο μεγαλύτερος δανειστής μας. Και το σημαντικότερο; Η Ελλάδα, όπως προειδοποίησε, θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε λινοτυπική μηχανή

Την ώρα που η κυβέρνηση (διά του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού) «πυροβολούσε» κατά ριπάς τα μη φιλικά προς αυτήν έντυπα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε έναν τρόπο να τιμήσει τα έντυπα ΜΜΕ, στα Χανιά, όπου κάνει μαζί με την οικογένειά του διακοπές. Επισκέφθηκε ίσως το μοναδικό εν Ελλάδι Μουσείο Τυπογραφίας, όπου εκεί είδε τις λινοτυπικές μηχανές και τα μάρμαρα στα οποία εκδίδονταν παλιά οι εφημερίδες. Το μουσείο είναι ιδιωτικό, ανήκει στον Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», και στη σύζυγό του Ελένη και είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας. Ο κ. Μητσοτάκης εντυπωσιάστηκε από τη ξενάγηση που του έγινε και έμαθε πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη –ίσως –εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία. Εντυπωσιάστηκε επίσης από το γεγονός ότι οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν το αυτονόητο, όπως ειπώθηκε: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.
Το βραβείο της Ντόρας

Η Ντόρα Μπακογιάννη έφυγε για λίγο από την Κρήτη, θέλοντας να περάσει τον Δεκαπενταύγουστο στην… Κέρκυρα. Για να παραστεί στους επιταφίους της Παναγίας, με τις λιτανείες και τις πολύχρωμες κορδέλες. Προτού όμως εγκαταλείψει την Κρήτη, έβαλε όλη την οικογένειά της να περάσει από το Φαράγγι της Σαμαριάς. Και μοίρασε μάλιστα και βραβεία. Τι είδους βραβεία; Οσα μέλη της οικογένειάς της ήταν κάτω από επτά χρόνων (και έχει πολλά εγγόνια) πήραν βραβείο από την ίδια.
Η εγκατάσταση του νέου διοικητή στο Αγιον Ορος

Εγινε τελικά δόξη και τιμή και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η εγκατάσταση του νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους Κωστή Δήμτσα, προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκόπου αλλά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος διαδέχεται τον αποχωρήσαντα Αρίστο Κασμίρογλου. Οπως ήδη έχει γραφεί, ο νέος διοικητής δεν έχει τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά παράβαση της έως τώρα κανονικότητας. Ο κ. Δήμτσας, που είναι διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αποστολή», δήλωσε ότι δεν θα λαμβάνει τον μισθό του διοικητή, που ισοδυναμεί με τον μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου (2.800€). Η επιλογή του όμως αυτή ήταν μάλλον αναγκαία αφού θα διατηρήσει τον μισθό που λαμβάνει στην «Αποστολή». Αναμένεται η στάση του Πατριαρχείου.


Ο σύμβουλος του Τραμπ και ο… Survivor

Θυμάστε κάποιον Τζωρτζ Παπαδόπουλο; Τον Ελληνα του σκανδάλου της Ρωσίας, πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ που ερχόταν στην Ελλάδα και τον ξεναγούσε ο Πάνος Καμμένος (στη… must ψαροταβέρνα «Δουράμπεης»); Ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI και εν συνεχεία συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές που διεξάγουν έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ με τους Ρώσους. Γιατί όμως τα θυμήθηκα όλα αυτά; Επειδή ήρθε στην Ελλάδα ένας άλλος έλληνας σύμβουλος του πλανητάρχη Τραμπ. Ο οικονομολόγος Χρήστος Μαραφάτσος (ιδρυτής του Blue Sky Capital). Οχι, ο κ. Καμμένος δεν ανέλαβε χρέη ξεναγού για τον νέο σύμβουλο. Τα χρέη αυτά ανέλαβε ένας πρώην… Surviror, o Νάσος Παπαργυρόπουλος, που τον ξενάγησε (πού αλλού;) στη… Μύκονο! Ουδείς από την κυβέρνηση μπήκε στον κόπο να τον συναντήσει, αν και όπως έμαθα ο κ. Μαραφάτσος ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «Business Week» ως ο τρίτος νέος επιχειρηματίας στην Αμερική κάτω των 25 ετών.

HeliosPlus