«Πρέπει να είστε ο πρώτος μαφιόζος που δεν γνώριζε ότι ήταν επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης» είπε ο βρετανός βουλευτής Τομ Γουότσον στον Τζέιμς Μέρντοκ, γιό του Ρούπερτ και υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου που καταθέτει σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στην ειδική επιτροπή της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Αυτό δεν είναι κόσμιο» απάντησε ο Μέρντοκ, αλλά η δήλωση του Γουότσον έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και έχει αναπαραχθεί από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή της Βουλής κάλεσε τον Τζέιμς Μέρντοκ να καταθέσει εκ νέου καθώς στην πρώτη του κατάθεση ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ελάχιστα για το σκάνδαλο, αλλά τα στοιχεία που ήρθαν εκ των υστέρων στην επιφάνεια καταρρίπτουν τον ισχυρισμό αυτόν.

Στη σημερινή του κατάθεση ο υιός Μέρντοκ αντιμετώπισε τα σκωπτικά σχόλια των βουλευτών κυρίως όσον αφορά στις ικανότητές του να διευθύνει μια επιχείρηση. «Αν είναι αλήθεια όσα ισχυρίζεστε τότε δεν είστε ικανός να διοικείτε μια επιχείρηση» σημείωσε ένας από τους βουλευτές.

Επίσης αρνήθηκε και πάλι ότι γνώριζε το εύρος της πρακτικής των υποκλοπών τηλεφωνικών μηνυμάτων προσωπικοτήτων που ακολουθούνταν στην αγγλική εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World, επισημαίνοντας ότι δύο πρώην στελέχη της εφημερίδας παραπλάνησαν την κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε το σκάνδαλο.

«Πιστεύω ότι δόθηκαν σε αυτή την επιτροπή στοιχεία από ανθρώπους που είτε δεν είχαν πλήρη γνώση των δεδομένων, ή, απ’ ό,τι κατάλαβα αργότερα, (…) για οικονομικούς λόγους», δήλωσε.

Ο Μέρντοκ αναφερόταν στον συντάκτη της News of the World Κόλιν Μάιλερ και τον επικεφαλής του νομικού τμήματος Τομ Κρόνι, που είχαν δηλώσει ότι ο Τζέιμς Μέρντοκ γνώριζε ήδη από το 2008 ότι η πρακτική των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν περιοριζόταν σε έναν συντάκτη της εφημερίδας.

«Προφανώς τα στοιχεία που σας έδωσαν σχετικά με το τι γνώριζα, πιστεύω ότι ήταν αντιφατικά και δεν ήταν σωστά και τα αμφισβητώ έντονα» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η News of the World έκλεισε τον Ιούλιο όταν έγινε γνωστό ότι η εφημερίδα υπέκλεπτε μηνύματα από τον τηλεφωνητή ενός δολοφονημένου κοριτσιού.