Ο Άγιος Ευστράτιος, γνωστός σε όλους περισσότερο ως Άη Στράτης, είναι ένα πανέμορφο νησί της άγονης γραμμής με λιγότερους από 300 κατοίκους και μόλις 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα εμβαδόν. Στην αρχαιότητα λεγόταν Αλόννησος, από τις λέξεις ἅλς και νήσος (θάλασσα και νησί) αφού είναι αυτό ακριβώς. Είναι θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, είναι νησί ελληνικό με ταυτότητα και χαρακτήρα κι ας είναι το πιο απομονωμένο του Αρχιπελάγους.

Οι πανέμορφες αμμουδιές του, το φυσικό τοπίο κατάφυτο βελανιδιές και οι γλυκοί άνθρωποι είναι λίγοι από τους λόγους που τα καλοκαίρια γεμίζει από επισκέπτες. Το χειμώνα όμως το τοπίο αλλάζει. Σχεδόν όλη νύχτα πρέπει να ταξιδέψει κανείς με πλοίο από το Λαύριο για να φτάσει στον Άη Στράτη με κίνδυνο πολλές φορές μάλιστα το δρομολόγιο να μην «πιάνει λιμάνι» λόγω του καιρού. Κι έτσι το μικρό νησί μένει μόνο του με τους λίγους κατοίκους που έχουν επιλέξει να δημιουργήσουν στον τόπο αυτό κι ας ξέρουν όπως οι ίδιοι λένε ότι «Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη στον Άη Στράτη». Το χειμώνα ο κυρ Σπύρος ο ψαράς, η κυρία Μαρία και ο Δημήτρης, κτηνοτρόφοι και οι δύο, ο κύριος Βύρωνας, ο φωτογράφος που συνεχίζει το έργο του πατέρα του, η Μαρία Κακαλή, η νεώτερη δήμαρχος της χώρας μας και όλοι οι υπόλοιπο μόνιμοι κάτοικοι είναι εκεί και συνεχίζουν τη ζωή του τόπου τους. Μία δύσκολη απόφαση για όσους αφιερώθηκαν στον Αη Στράτη που ευτυχώς πια γίνεται όλο και πιο απλή.

Η Πρωτοβουλία «Ερχόμαστε Κοντά» που προωθεί την ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στην επικοινωνία, έδωσε μία ανάσα και μία νέα πνοή στους κατοίκους και σε όλο το νησί τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης αξιόλογης δράσης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της WIND, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι του νησιού έλαβαν δώρο smartphones με δωρεάν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για έναν χρόνο, όλοι οι μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου έλαβαν smartphones & laptops με δωρεάν σύνδεση ομιλίας και δεδομένων ενώ όλοι οι μαθητές Δημοτικού έλαβαν laptops με δωρεάν σύνδεση Mobile Internet.

Τι άλλαξε με αυτή την κίνηση;

Ήταν μία πολύ σημαντική κίνηση για το νησί, που ενώ έμοιαζε να
βρίσκεται στη μέση του πουθενά, βρέθηκε πια στο κέντρο του κόσμου, με
τους ανθρώπους να μπορούν να μειώσουν τις αποστάσεις απλά με το πάτημα
ενός κλικ.

Οι κάτοικοι του νησιού βρήκαν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τους προκειμένου να αναζωογονήσουν τον τόπο τους και να αναδείξουν τις δυνατότητες του αλλά και να έρθουν πιο κοντά στο σήμερα και στις απεριόριστες δυνατότητες που αυτό τους προσφέρει. Και είναι αλήθεια ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους η επικοινωνία και η τεχνολογία έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς είναι η μόνη γέφυρα που τους ενώνει κάθε στιγμή με τον υπόλοιπο κόσμο

Η τεχνολογική αναβάθμιση του Άη Στάτη ήταν ο τρίτος σταθμός του προγράμματος μετά την Ανάφη και τη Σίκινο. Ας ελπίσουμε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δείτε το οδοιπορικό για τον Άη Στράτη και τους κατοίκους του