Την πρώτη τους συνάντηση με φόντο τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας είχαν σήμερα, Παρασκευή, ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης και η αρμόδια για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης αναπληρώτρια υπουργός κυρία Σία Αναγνωστοπούλου.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων συνεδρίασε με κύριο θέμα τα λειτουργικά προβλήματα των ΑΕΙ που εφέτος έχουν προϋπολογισμούς κατά 20% μικρότερους από τους ήδη μειωμένους περυσινούς.

«Η κυβέρνηση και οι πρυτάνεις έχουμε μια κοινή αγωνία να βοηθήσουμε το πανεπιστήμιο. Αυτό τον θεσμό που έχει συμβάλει τα μέγιστα και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και την προκοπή του λαού. Να το βοηθήσουμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας να αποτελέσει μοχλό μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας της χώρας» είπε ο υπουργός, ο οποίος μίλησε για συναντίληψη με τους πρυτάνεις και προέβαλε τη βοήθεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Έκανε λόγο επίσης για συναινετική επίλυση των προβλημάτων αναφερόμενος στα λειτουργικά προβλήματα, επισήμανε «τις συνεχείς περικοπές τα τελευταία χρόνια της κρατικής επιχορήγησης», θέματα τα οποία ωστόσο τόνισε ότι αφορούν ολόκληρη την ελληνική οικονομία, όχι μόνο το πανεπιστήμιο.

Αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ ο κ. Φίλης ανακοίνωσε: «Έχουμε σκέψεις για να περιστείλουμε έξοδα που επιβαρύνουν το πανεπιστήμιο, όπως για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος. Είμαστε σε μία διαδικασία συζήτησης με τη ΔΕΗ προκειμένου να εντάξουμε τα πανεπιστήμια στα μειωμένα τιμολόγια. Θα κουβεντιάσουμε και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μία μείωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, διότι νομίζουμε ότι τα πανεπιστήμια που προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και την οικονομία θα πρέπει να ενισχυθούν από τους τοπικούς φορείς».

Ο υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των ανώτατων ιδρυμάτων ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετοι πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα. «Υπάρχουν ακόμη σκέψεις όπως η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και για μια πιο ευέλικτη διαδικασία, όπως τα θέματα της καθαριότητας και της ασφάλειας. Να φύγουμε από το ακριβό εργολαβικό μοντέλο και να οδηγηθούμε σε φθηνότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες για το πανεπιστήμιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος έκρινε ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που διέπουν την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συναντίληψη φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων που προβλέφθηκε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ). «Το μείζον δεν είναι η εκλογή των πρυτάνεων. Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα προσωπικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος.

Ο υπουργός είχε επισημάνει νωρίτερα ότι «εν όψει εκλογών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με ΠΝΠ καταργούμε αυτήν την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Ο κ. Φίλης επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε από τη νέα χρονιά να αρχίσει η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από ευρείες συναινέσεις.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επίθεση εναντίον πανεπιστημιακού του ΕΚΠΑ ο υπουργός Παιδείας είπε: «Προφανές είναι ότι κάθε πράξη βίας μάς βρίσκει αντίθετους. Στο πανεπιστήμιο πρέπει να υπάρχει διάλογος και συνεργασία. Ακόμη και για τις θέσεις που λογικό είναι να υπάρχει διαφορά απόψεων εντός του πανεπιστημίου, δεν πρέπει αυτές να καταλήγουν σε πράξεις βίας. Θα ήθελα όμως για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των λεγόμενων διαθεσίμων και άλλων συνδικαλιστών, σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία βασιμότητα. Οι άνθρωποι έχουν δικαιωθεί για τους αγώνες που έχουν κάνει και επιστρέφουν στο πανεπιστήμιο».

Η Σύνοδος των πρυτάνεων εξέλεξε το νέο προεδρείο της, το οποίο αποτελείται από τον κ. Δημόπουλο, τον κ. Πετράκο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέα Ζαπράνη.