Τον σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους κρατώντας «ανοικτά κανάλια συνεργασίας» συναποφάσισαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη παρά τις πικρίες που φαίνεται να δημιουργήθηκαν στο περιβάλλον της για τη μη εγκατάστασή της στην πλατεία Συντάγματος.

Απλουστεύοντας τα θέματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει την τεράστια ευθύνη των οικονομικών του κράτους με την ευρεία έννοια ενώ η κυρία Κατσέλη ασχολείται με τη λεγόμενη πραγματική οικονομία. Πάντως το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανασυστάθηκε το παλιό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε συγνωνευθεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 2002 δημιουργώντας το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τις αρμοδιότητες των δύο νέων υπουργείων, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σύγχυση σε σειρά θεμάτων όπως ποιος ελέγχει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ κτλ. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει πρόσθετο προεδρικό διάταγμα που να ξεκαθαρίζει όλα αυτά τα θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και της κυρίας Κατσέλη η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και οι δυο τους αναφέρονται συνεχώς στην αναγκαιότητα για διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις τους. Με τα σημερινά δεδομένα (αφού δεν αποκλείονται διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων) ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ασχολείται με την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και τη στενή παρακολούθηση της τήρησής του μήνα μήνα κατά το πρότυπο των «δωδεκατημορίων» που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα στην (τότε) ΕΟΚ όταν τα οικονομικά της περνούσαν κρίση. Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, θέματα που θα συζητεί συχνά τόσο με τους ομολόγους του στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) και στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin), όσο και με τον επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια.

Οι «διόσκουροι»

Ο 48χρονος υπουργός Οικονομικών θα εποπτεύει του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου τοποθετήθηκε ως αρμόδιος υφυπουργός ο λαρισαίος βουλευτής και στενός συνεργάτης και συνομήλικός του κ. Φ. Σαχινίδης. Η στενή φιλία που τους συνδέει και οι παράλληλες πορείες από την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη, πάντοτε σε οικονομικά θέματα, τους έχει προσδώσει το προσωνύμιο «διόσκουροι».

Στις αρμοδιότητες του κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνονται η κατάρτιση και η προώθηση σχεδίων νόμων στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομικής πολιτικής, ο σχεδιασμός των πιστωτικών προγραμμάτων για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής, η παρακολούθηση θεμάτων κεφαλαιαγοράς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η συνεργασία με τις τράπεζες, ο συντονισμός και η προετοιμασία της χώρας εν όψει αξιολογήσεων της οικονομίας από διεθνείς οργανισμούς, η ενσωμάτωση του Κοινοτικού Δικαίου στην εθνική νομοθεσία (απελευθέρωση υπηρεσιών, εσωτερική αγορά, πιστοποίηση, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κτλ.).

Οι συνεργάτες

Οι πρώτες συνεργάτιδες του κ. Παπακωνσταντίνου οι οποίες τον συνόδευσαν στην εγκατάστασή του στο υπουργείο Οικονομικών ήταν η κυρία Φιλιώ Λαναρά (από πολλά χρόνια δίπλα στον κ. Παπακωνσταντίνου) η οποία θα αναλάβει τα θέματα Τύπου (με διευρυμένες αρμοδιότητες) και η κυρία Μόνα Παπαδάκου, πρώην συνεργάτις του ΙΣΤΑΜΕ με πείρα στα θέματα κρατικού προϋπολογισμού, η οποία στελέχωσε το γραφείο του νυν υπουργού Οικονομικών όταν τοποθετήθηκε ευρωβουλευτής. Επίσης άμεσος συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών θα είναι ο κ. Κ.Θέος , πρώην γενικός γραμματέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η κυρία Κατσέλη αναλαμβάνει ουσιαστικά τη λεγόμενη πραγματική οικονομία.

Στις αρμοδιότητές της εντάχθηκαν η ναυτιλία, η βιομηχανία και το εμπόριο, η ανταγωνιστικότητα, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις, το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγωγές και η Κοινωνία της Πληροφορίας (Ψηφιακή Στρατηγική). Επίσης στις αρμοδιότητές της ανήκουν και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η εποπτεία των κεντρικών αγορών και η προστασία του καταναλωτή.

Η κυρία Κατσέλη εγκαταστάθηκε στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ καθήκοντα υφυπουργού αναλαμβάνει ο 53χρονος βουλευτής Ηρακλείου κ. Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος θα ασχοληθεί με το Γ΄ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ και ήδη εγκαταστάθηκε στον πέμπτο όροφο στο υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Ο πολύτεκνος

Ο έτερος των υφυπουργών υπό την κυρία Κατσέλη, ο Σερραίος ΜάρκοςΜπόλαρης , εγκαταστάθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο κτίριο του καταργηθέντος υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Ο κ. Μπόλαρης, 51 ετών, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο Ρούζβελτ στο Σικάγο (κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση) και ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Ο κ. Μπόλαρης έχει έξι παιδιά.

Η κυρία Κατσέλη, προς το παρόν, έχει ως άμεσους συνεργάτες τον κ. Αγγ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος πιθανότητα θα είναι αρμόδιος για τη ναυτιλία, και τον κ. Σπ. Λουκά, ο οποίος είναι παλαιός συνεργάτης της.