Με το ελληνικό πρόβληµα να κυριαρχεί στις σηµερινές συζητήσεις στο Eurogroup, ο Φρανσουά Μπαρουάν κάνει από σήµερα µια βουτιά στα βαθιά νερά της ευρωπαϊκής οικονοµικής ζωής, µέσα σε ένα περιβάλλον που δεν θα το χαρακτηρίζαµε ιδιαίτερα φιλικό για τον ίδιο.

Και αυτό γιατί, χωρίς να έχει διεθνή εµπειρία, πρέπει να ξεκινήσει από το µηδέν το χτίσιµο των σχέσεών του µε τους οµολόγους του, και ιδιαίτερα µε το «βαρύ πυροβολικό» του Eurogroup, τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Ο Σόιµπλε είχε αναπτύξει µια ιδιαίτερα καλή σχέσηµε την Κριστίν Λαγκάρντ , η οποία οφειλόταν και στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της νέας διευθύντριας του ∆ΝΤ. Υπάρχει επίσης ένα κακό προηγούµενο στη σχέση του Μπαρουάν µε τον Σόιµπλε, αφού στις αρχές του περασµένου µήνα ο γερµανός υπουργός τον είχε αγνοήσει επιδεικτικά κατά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών για το ελληνικό πρόβληµα, στην οποία είχε πάρει µέρος αντί της Λαγκάρντ.

Ολα αυτά δεν έχουν πια σηµασία, ούτε το γεγονός ότι ο Μπαρουάν δεν µιλάει καλά αγγλικά, πράγµα που σηµαίνει ότι δεν θα έχει την άνεση της επικοινωνίας µε όλους τους συναδέλφους του, όπως είχε η Λαγκάρντ, η οποία στην ουσία είναι δίγλωσση, αφού έχει πίσω της µια µεγάλη δικηγορική καριέρα στις Ηνωµένες Πολιτείες.

Στους 14 µήνες που είχε την αρµοδιότητα του προϋπολογισµού, ο Μπαρουάν παρέµεινε προσηλωµένος στον βασικό στόχο της οικονοµικής πολιτικής του Σαρκοζί, που δεν είναι άλλος από τη µείωση του ελλείµµατος µε την εφαρµογή αυστηρών µέτρων λιτότητας. Από 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 ο Μπαρουάν το έριξε στο 7% πέρυσι και ο στόχος για εφέτος είναι το 5,7%. Οπως ανέφερε την ηµέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, οι στόχοι αυτοί παραµένουν σε ισχύ, όπως και η περαιτέρω µείωση του ελλείµµατος στο 3%του ΑΕΠως το2013. ΟΣον αφορά την ανάπτυξη µετά το 1,4% του 2010, η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει σε ένα 2% εφέτος και σε ένα2,25% το 2012, αν και λίγοι είναι αυτοί που µοιράζονται αυτή την αισιοδοξία.

Παράλληλα ο Μπαρουάν υλοποίησε τη µεταρρύθµιση τουφόρου επί των περιουσιακών στοιχείων (φόρος αλληλεγγύης) που ισχύει στη Γαλλία, µε τη µείωσή του για τις µεγάλες περιουσίες.

Είχε επίσης αναλάβει την προώθηση της συνταγµατικής µεταρρύθµισης που θα επιβάλλει νοµοθετικά τους ισοσκελισµένους προϋπολογισµούς στη Γαλλία. Γιανα εγκριθεί η αλλαγή αυτή, απαιτείται αυξηµένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία, και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση σχεδιάζει να την µπλοκάρει.

Στις πρώτες δηλώσεις του µετά την αναβάθµισή του, ο Μπαρουάν τόνισε ότι η γαλλική οικονοµία βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση και επεσήµανε ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει τον υψηλό βαθµό πιστοληπτικής αξιολόγησης (ΑΑΑ) που της έχουν απονείµει οι περίφηµοι οίκοι, για να αποφύγει µια πιθανή υποβάθµισή της. Ας µην ξεχνάµε ότι πριν από λίγες εβδοµάδες η Moody’s είχε απειλήσει µε υποβάθµιση τις µεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες λόγω της γνωστής έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος.

«Χάρι Πότερ» χωρίς γυαλιά…

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέτρεψε τα προγνωστικά και πλήρωσε την κενή θέση της Κριστίν Λαγκάρντ µε ένα από τα ανερχόµενα πρόσωπα της γαλλικής πολιτικής ζωής. Ο Μπαρουάν θεωρεί πνευµατικό του πατέρα τον προηγούµενο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, οι σχέσεις του οποίου µε τον Σαρκοζί έχουν περάσει, ως γνωστόν, από σαράντα κύµατα. Εκπρόσωπος του Σιράκ στην εκστρατεία του 1995, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση του Αλέν Ζυπέ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Υπερπόντιων Κτήσεων στην κυβέρνηση του Ντοµινίκ ντε Βιλπέν και, τέλος, επιτυχηµένος υπουργός µε αρµοδιότητα τον προϋπολογισµό, ο Μπαρουάν έχει διαγράψει µια εντυπωσιακή πορεία στα 18 χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική. Μειονέκτηµά του είναι η νεανική του εµφάνιση, που του έχει χαρίσει το παρατσούκλι «Χάρι Πότερ». Γι΄αυτόν τον λόγο πέταξε κάποια στιγµή τα γυαλιά και προσπάθησε να αποκτήσει ένα πιο «σοβαρό» ύφος. Λέγεται ότι θεωρούσε δεδοµένη τη θέση της Λαγκάρντ από τη στιγµή που η γαλλίδα πολιτικός «κλείδωσε» στη θέση της γενικής διευθύντριας του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και ότι απείλησε τον Σαρκοζί πως θα φύγει από την κυβέρνηση αν δεν του κάνει το χατίρι. Εν όψει της κρίσιµης εκλογικής αναµέτρησης του 2012, ο Σαρκοζί έχει ανάγκη να συσπειρώσει γύρω του όλες τις τάσεις της γαλλικής Κεντροδεξιάς και ο Μπαρουάν τού είναι πολύτιµος. Εξάλλου τα κατάφερε µια χαρά στο προηγούµενο υπουργείο και είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί το ίδιο επιτυχηµένος και στα νέα του καθήκοντα.

Για ποιον λόγο λοιπόν να τον στενοχωρήσει;

who is who
ΗΛΙΚΙΑ:

46 ετών.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, δεν είναι απόφοιτος της ελιτίστικης σχολής δημόσιας διοίκησης ΕΝΑ. Δικηγόρος το επάγγελμα, έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas (Paris 2) του Παρισιού, με εξειδίκευση στη Δημόσια Διοίκηση, στη Γεωπολιτική, στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στα θέματα Αμυνας.

ΚΑΡΙΕΡΑ:

Ξεκίνησε το 1988 ως πολιτικός συντάκτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προτού τον απορροφήσει η πολιτική. «Πουλέν» του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ, βγήκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1993, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Δήμαρχος στην πόλη Τρουά από το 1995, έχει περάσει από αρκετές κυβερνητικές θέσεις, με τελευταία αυτήν του αρμόδιου για τον Προϋπολογισμό υπουργού, την οποία διατήρησε ως την προαγωγή του στο Οικονομικών.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Διαζευγμένος, με τρία παιδιά. Αυτόν τον καιρό συζεί με την κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερή του ηθοποιό Μισέλ Λαρόκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ