Οι ζηµιές του Μαΐου για τον Πόλσον είναι σηµαντικά µεγαλύτερες από τον µέσον όρο των απωλειών όλων των υπολοίπων hedge funds της αµερικανικής αγοράς. Σε βάθος δωδεκαµήνου το κεφάλαιο Advantage Plus της Paulson & Co. χάνει 7,6%, τη στιγµή που τα άλλα κεφάλαια εµφανίζουν µικρότερο αρνητικό πρόσηµο. Οι δείκτες και στα άλλα κεφάλαια είναι επίσης αρνητικοί, ενώ ο µήνας που διανύουµε αναµένεται εξίσου προβληµατικός.

Ο ίδιος ο Πόλσον παραµένει αισιόδοξος. Αυτό εξάλλου είναι το χαρακτηριστικό του, µαζί µε τις τολµηρές επιλογές. Την ώρα που σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του έχουν περιορίσει τον βαθµό της έκθεσής τους στις αγορές, ο Πόλσον διατηρεί µια επιθετική στάση και δείχνει να πιστεύει στη δύναµη της αµερικανικής οικονοµίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πόλσον επιβεβαιώνει την αισιοδοξία του και αποδίδει τις δυσκολίες στα προβλήµατα των αµερικανικών τραπεζών. Προβλέπει µάλιστα ότι µέσα στο 2011 το αµερικανικό χρηµατιστήριο έχει περιθώρια να ανέβει ως και 40%. Ο Πόλσον είναι πάντως µαθηµένος σε τέτοιου είδους σκαµπανεβάσµατα. Πέρυσι, για παράδειγµα, οι αποδόσεις των κεφαλαίων του γνώρισαν σοβαρές διακυµάνσεις, αλλά στο τέλος όλα έκλεισαν µε διψήφιες αποδόσεις, αποδεικνύοντας ότι σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουµε «ο παλιός είναι αλλιώς».

Ο Πόλσον είναι µαθηµένος σε τέτοιες διακυµάνσεις. Οι πρώτες εµπειρίες του στη Γουόλ Στριτ συνέπεσαν µε την επιθετικότητα των αγορών στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Πρώτη του σηµαντική δουλειά ήταν το 1984 στην Bear Stearns ως νεαρός εξέκιουτιβ στον επενδυτικό τραπεζικό τοµέα.

Είχε προηγηθεί ένα πέρασµα από την Boston Consulting Group και την Odyssey Partners, όπου δούλεψε κοντά στον Λίον Λιβάι, µια από τις πιο εµβληµατικές µορφές της Γουόλ Στριτ και εκ των ιδρυτών της περίφηµης εταιρείας επενδύσεων Oppenheimer & Co.

Για το εβραιόπουλο η απόσταση ως την κορυφή δεν ήταν ιδιαίτερα µεγάλη, ούτε άργησε πολύ να τη διανύσει. Οση ακριβώς χωρίζει το πατρικό του στο Κουίνς από το Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν, όπου µένει τον χειµώνα, από το Σαουθάµπτον, όπου ξεκαλοκαιριάζει. Το 1994, δέκα χρόνια µετά την πρόσληψή του στην Bear Stearns, άνοιξε τα δικά του φτερά µε την απόφασή του να δηµιουργήσει τη δική του εταιρεία, µε ένα αρχικό κεφάλαιο 2 εκατ. δολαρίων και δύο υπαλλήλους: τον εαυτό του και έναν βοηθό. Ο Πόλσον ξεκίνησε τη µετεωρική άνοδό του στον κόσµο του χρήµατος το 2006, µε την απόφασή του να ποντάρει εναντίον των στεγαστικών δανείων αυξηµένης επισφάλειας (όπωςλέµε στα ελληνικά τα subprime mortgages) µε τη δηµιουργία δύο κεφαλαίων αφιερωµένων αποκλειστικά σε αυτά. Η κίνησή του ήταν υψηλού ρίσκου, γιατί όλοι οι µεγάλοι παίκτες ακολουθούσαν τότε αντίθετη πορεία. Οπως συνήθως συµβαίνει µε τα µεγάλα ρίσκα, έτσι και στην περίπτωση του Πόλσον η µπίλια κάθησε πάνω στις επιλογές του.Η κατάρρευση του συστήµατος στεγαστικής πίστης το 2008 τον έκανε πλουσιότερο κατά 3,7 δισ. δολάρια, ποσό που ουδέποτε άλλοτε είχε κερδίσει µαζεµένα ένας διαχειριστής κεφαλαίων. Ο ρόλος του τότε συζητήθηκε πολύ και η απρόσµενη επιτυχία προκάλεσε τον φθόνο και την µήνιν αρκετών. Το όνοµά του βρισκόταν στη λίστα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) του αµερικανικού χρηµατιστηρίου όταν πραγµατοποιούσε τους ελέγχους για να διαπιστώσει τι έφταιξε και βρέθηκε τότε τόσο πολύ εκτεθειµένη η Goldman Sachs και κυρίως οι πελάτες της, που ακολούθησαν διαφορετικές επιλογές από αυτές του Πόλσον… H SEC δεν µπόρεσε πάντως να στοιχειοθετήσει κάτι εναντίον του.

Eπένδυση 96 τόνων χρυσού

Τ ο τελευταίο διάστηµα ο Πόλσον έχει ρίξει όλο το βάρος του στον χρυσό. Μόνο µέσα στο 2010 κέρδισε πάνω από 5 δισ. δολάρια επειδή είχε την «προνοητικότητα » ναεπενδύσει σε προϊόνταχρυσού σε µια εποχή που λίγοι περίµεναν ότι η τιµή της πολύτιµης πρώτης ύλης θα ανέβαινε τόσο πολύ.

Οι «New York Τimes» υπολογίζουν ότι η ποσότητα χρυσού στην οποία είχε επενδύσει ο Πόλσον έχει βάρος 96 τόνους! Μπορεί ποτέ να µην είχε στο θησαυροφυλάκιό του τέτοιες ποσότητες (αφού επενδύει σε άυλα προϊόντα, που συνδέονται µε τον χρυσό), αλλά για να αντιληφθούµε το µέγεθος της ποσότητας αξίζει να πούµε ότι η κυβέρνηση µιας µεγάλης ανεπτυγµένης χώρας όπως η Αυστραλία διαθέτει κατάτι µικρότερη ποσότητα. Οπως γράφουν οι «Financial Times», ο Πόλσον είναι αυτή τη στιγµή ο µεγαλύτερος στον κόσµο ιδιώτης επενδυτής σε χρυσό.

Η κατά 30% άνοδοςτης τιµής του χρυσού το 2010 δικαίωσε τονΠόλσον,αλλά εφέτος τα πράγµαταείναι πιο στριµωγµένα.

Τον Μάιοτο κεφάλαιο του Πόλσον πουεπενδύεισε χρυσό εµφάνισε πτώση 6,39%, ποσοστό που εξουδετέρωσε εν πολλοίς την άνοδο του Απριλίου (8,5%).

Πάντωςσε επίπεδο ετήσιας απόδοσηςτο συγκεκριµένο κεφάλαιο εµφανίζει απόδοση της τάξεως του 0,9%. Ποσό µικρό για τα µεγέθη ενός Πόλσον…

WHO IS WHO
ΗΛΙΚΙΑ

55 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ

Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και MBA από τη Harvard Business School

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εγγαμος, με δύο κόρες

TΙ ΕΠΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ

Είναι επικεφαλής του τρίτου σε μέγεθος hedge fund στον κόσμο, της εταιρείας Paulson & Co.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Το «Forbes» την υπολογίζει στα 16 δισ. δολάρια στην εφετινή του κατάταξη, ποσό που τον φέρνει στην 39η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

Οτι το 2010 έδωσε 15 εκατ. δολάρια για να χτιστεί νοσοκομείο παίδων και μαιευτήριο στην πόλη Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του. Εφέτος έδωσε 4 εκατ. δολάρια στη London School of Economics, ενώ είναι τακτικός χορηγός στην alma mater του, το NYU.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ