Η Γαλλίδα Ζαν Καλμάντ, η οποία εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1997 στην ηλικία των 122 ετών (είχε γεννηθεί το 1875, επί προεδρίας Πατρίς ντε Μακμαόν, λίγες ημέρες προτού γεννηθεί ο Μορίς Ραβέλ και πριν από την πρεμιέρα της «Κάρμεν» του Μπιζέ στην Οπερά Κομίκ του Παρισιού), κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου ανθρώπου στον μικρό πλανήτη Γη. Οι ειδικοί θεωρούν, όμως, ότι σύντομα το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί. Και αυτό επειδή ο κίνδυνος να αποδημήσει κανείς εις Κύριον μειώνεται δραματικά μετά το 105ο έτος της ζωής του!
Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature», οι υπεραιωνόβιοι ευδοκιμούν στη Γαλλία, στην Ιαπωνία, στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιθεώρηση «Science» προσθέτει και την Ιταλία στον κύκλο, καθώς περίπου 4.000 πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια του βίου τους.
Ομάδα πανεπιστημιακών ερευνητών, όπως ο δημογράφος και στατιστικολόγος Κενθ Γουάτσερ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και η Ελιζαμπέτα Μπάρμπι του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, υπολόγισε μάλιστα ότι την περίοδο 2009-2015 συνολικά 3.836 ιταλοί πολίτες ήταν 105 ετών και άνω. Οι ερευνητές αυτοί κατέληξαν στο παράδοξο συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα μειώνεται θεαματικά μετά τα 105 χρόνια του βίου ενός ανθρώπου!
Στην ηλικία των 50 ετών ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου είναι τριπλάσιος από τον κίνδυνο θανάτου ενός 30άρη. Στα 60 ή 70 χρόνια της ηλικίας μας ο κίνδυνος θανάτου οκταπλασιάζεται. Και οι πιθανότητες κάποιου που «πάτησε» αισίως τα 100 να μη γιορτάσει τα γενέθλιά του την επόμενη χρονιά φθάνουν το 60%.
Στη συνέχεια όμως, παρατηρούν οι ερευνητές, ο άνθρωπος φθάνει σε ένα «οροπέδιο». «Διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας που αυξάνονται με εκθετικό τρόπο μέχρι την ηλικία των 80 ετών σημειώνουν στη συνέχεια μια αποκλιμάκωση και πλησιάζουν σε ένα «οροπέδιο» μετά την ηλικία των 105 ετών» γράφουν συγκεκριμένα οι συντάκτες της επιστημονικής μελέτης.
Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που γιορτάζει τα 107α γενέθλια της ζωής του έχει τις ίδιες πιθανότητες να γιορτάσει και τα 108α όσο έχει και ένας άνθρωπος 110 ετών να φθάσει τα 111! Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, προϊόντος του χρόνου και χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και στην ενημέρωση όλων για τα «χρήσιμα μυστικά» της μακροβιότητας, όλο και μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων του πλανήτη θα φθάνουν την ηλικία των 105 ετών.

Ζωή δίχως όρια

«Και μετά τα 105 τι;» θα ρωτούσε ευλόγως κάποιος. Οι ειδικοί απαντούν ότι οι έρευνες που διενήργησαν αποτελούν «μια σταθερή απόδειξη ότι αν υπάρχει ανώτατο όριο στο προσδόκιμο της ζωής ενός ανθρώπου, δεν το έχουμε πλησιάσει ακόμα».
Διότι το περίφημο «οροπέδιο» στο οποίο φθάνει κάποιος που έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους κινδύνους της μέσης και μεγάλης ηλικίας και γίνεται πλέον υπεραιωνόβιος εξηγείται από μια «επιλεκτική επιβίωση» του πληθυσμού.
Αυτό σημαίνει ότι τα πιο ευάλωτα μέλη του ανθρώπινου γένους εξαφανίζονται προοδευτικά και μένουν για να επιβιώσουν τα πιο ανθεκτικά. Η αυξημένη αντίσταση που επιδεικνύουν έναντι του θανάτου οι πιο ηλικιωμένοι επιτρέπει στους νεότερους να αυξήσουν το προσδόκιμο του δικού τους βίου.

HeliosPlus