από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ολόκληρο το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσίασε στο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος

Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης – Οι θέσεις για σταδιακή αύξηση κατώτατων αμοιβών - Οι τομείς που θα ενισχυθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ολόκληρο το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσίασε στο Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με ρητές δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί το δημοσιονομικό στόχο για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2022 και θα επιδιώξει να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2% ετησίως την ίδια περίοδο θεσμοθετώντας όλες τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη φορολογική διοίκηση και μόνο αν προέλθουν πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα διατεθούν στο κοινωνικό κράτος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε στο Eurogroup της Σόφιας την πρώτη γεύση από την «Αναπτυξιακή Στρατηγική για το Μέλλον».

Πρόκειται για το περίφημο Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό οικονομικής πολιτικής μετά την εκπνοή του μνημονίου τον Αύγουστο, το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα καθώς τελεί υπό την έγκριση των ευρωπαίων (θεσμών και υπουργών) οι οποίοι το υποδέχθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα.

Ο κ. Τσακαλώτος εισηγείται στο κεφάλαιο περί δίκαιης ανάπτυξης την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη σταδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών σε συνδυασμό με την καθιέρωση ενεργητικών πολιτικών αύξησης της απασχόλησης κάτι που έγινε και στην Πορτογαλία.

Όπως λένε οι πληροφορίες οι ευρωπαίοι υπουργοί αν και θεώρησαν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουν ότι το σχέδιο είναι γενικόλογο στο βαθμό που δεν προσδιορίζει συγκεκριμένους στόχους, δεν εμπεριέχει χρονοδιάγραμμα δράσεων και δεν περιγράφει μέτρα -κίνητρα ενίσχυσης των επτά τομέων της οικονομίας που η κυβέρνηση επιλέγει να αποτελέσουν τα οχήματα της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Οι επτά αυτοί τομείς είναι:

-Οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο αγροτικός τομέας ( τρόφιμα, χυμοί, κρασί , βότανα κλπ) η βιομηχανία, το φάρμακο κι ο τουρισμός.

Στο κείμενο που παρουσίασε με τη μορφή power points ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπάρχουν πέντε κεφάλαια, αφιερωμένα

1.Στη δημοσιονομική σταθερότητα: Αναφορά στα μέτρα και τις δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022 αλλά και πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% κατά μέσο όρο την περίοδο 2020-2022.

2.Στις παρεμβάσεις για να είναι η διατηρήσιμη η ανάπτυξη: Αναφορά στις προοπτικές που θα την καταστήσουν την ανάπτυξη βιώσιμη:
-Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
-Ενίσχυση των εξαγωγών
-Δημιουργία περισσοτερων και καλύτερων θέσεων εργασίας
-Στήριξη σε βασικούς τομείς
-Ενίσχυση των start ups και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


3.Στις διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία: Αναφορά στα δίκτυα, τις υποδομές και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Το σχέδιο περιγράφει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και δράσεις για αποκρατικοποιήσεις και διαχείριση κρατικών υποδομών.

4.Στα μέτρα για τη δίκαιη ανάπτυξη: Αναφορά στην δημιουργία μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης με...

-στήριξη της εκαπίδευσης
-ενίσχυση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους
-παροχή υγειονομικής περίθαλψης για όλους
-προώθηση κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομίας
-στήριξη περιφερειακής ανάπτυξης
-τους νέους στην κορυφή της ατζέντας

5.Στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία: Στο τελευταίο αυτό κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους πόρους των ευρωπαικών ταμείων, του πακέτου Γιούνκερ, εθνικούς πόρους από το ΠΔΕ και δάνεια από την αναπτυξιακή τράπεζα που θέλει να συστήσει η κυβέρνηση ιδέα που δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαίους.

Αναλυτικά
-Ευρωπαϊκά κονδύλια
-Δημόσιες επενδύσεις
-Πακέτο Γιούνκερ
-Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
-Προγράμματα μεικτής χρηματοδότησης
-Αναπτυξιακό νόμο
-Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
-Χρηματοοικονομικός Τομέας


Αντιθέτως απόλυτη συμφωνία υπάρχει στην αξιοποίηση των πόρων και προσέλκυση κεφαλαίων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος το μοναδικό απτό μέτρο που συμβάλει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού αλλά αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων έως το 2020.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Λείπει η δέσμευση | 02/05/2018 07:27
  για αυτοπεριορισμό στις δημόσιες δαπάνες. Πρόκειται για θέμα νοοτροπίας, συναντάται μεταξύ των πτωχών που άρπαξαν την εξουσία. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας συμπεριφέρεται ασύδοτα, ασύστολα κ ατιμώρητα. Φυσικά μερίδιο ευθύνης έχουν κ οι ψηφοφόροι. Όμως οι ψηφοφόροι δεν διοικούν ούτε έχουν ειδικές γνώσεις, άλλωστε στο τέλος της 4ετίας οι νέοι διεκδικητές ελάχιστα διαφέρουν από τους προηγούμενους.. Όταν αυξάνονται οι μισθοί, οι προσλήψεις κ οι δαπάνες τ κράτους χωρίς αύξηση της παραγωγής όπου δια της φορολόγησης θα προέκυπταν εισροές τότε θα ξανα - χρεωκοπήσουμε. Φυσικά πάλι θα λέμε ότι μας φταίνε οι ...ξένοι. Δεν βαρεθήκατε την καραμέλα; Όμως ποιά είναι η ουσία; Το μέγα θέμα λοιπόν είναι ο σεβασμός της διοίκησης προς συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες, όλοι οι πολιτικοί απεχθάνονται τ Δικαιοσύνη και αυθαιρετούν προς ίδιον όφελος, γιαυτό την έχουν υπό αυστηρή επιτήρηση. Τα κόλπα είναι πολλά, αντιφατικοί νόμοι, πολυνομία, αναρρίχηση των προθύμων κ τέλος το υπουργείο Δικαιοσύνης ένα από τα πολλά άχρηστα υπουργεία όπως κ τα 2 υπουργεία οικονομίας κ οικονομικών,να μην ξεχάσουμε ότι είχαμε τους περισσότερους στρατηγούς..
  ΑΙΞ
  απάντηση231
   
   
  Εμένα μου λέτε! | 01/05/2018 18:41
  Με περικοπές στις συντάξεις,που δίνουν κάποια πνοή στην αγορά,και υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μην περιμένετε,κ.Τσακαλώτο πραγματική ανάπτυξη!Ως πότε θα ξεζουμ΄΄ιζεται ο Έλληνας και ως πότε θα μπορεί να πληρώνει τους άδικους φόρους που του επιβάλετε; Αν δεν ταΪσεις χόρτο την αγελάδα,πώς θα σου κατεβάσει γάλα ,κ.Τσακαλώτο; Εμάς δε μας σώνει κανείς,γιατί είμαστε κάτω από τη μέγγενη τη φορολογική και μας ξεζουμίζετε ανελέητα.Έτσι θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο που δε θα πληρώνουμε πλέον τίποτα,γιατί δε θα έχουμε σάλιο!
  Βασ.Τυρ.ο Φελωνιώτης
  απάντηση202