Στον προθάλαμο των κατασχέσεων βρίσκονται ήδη 709.585 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόκειται για περισσότερους από έναν στους δύο που χρωστούν στα Ταμεία, οι οποίοι κατά το 2017 έλαβαν ειδοποίηση – τελεσίγραφο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή με δεσμεύσεις και κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που αρχίζουν από 1η Μαΐου 2018. Ενδεικτική για τις προθέσεις του ΕΦΚΑ σχετικά με την είσπραξη των οφειλών είναι η έκρηξη που σημειώθηκε το 2017 στον αριθμό των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που έστειλε το ΚΕΑΟ.

Από 47.612 ειδοποιήσεις που είχαν σταλεί το 2016, πέρυσι εκτοξεύτηκαν στις 709.585, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κάθε μήνα, καθώς προστίθενται στα αρχεία του ΚΕΑΟ νέοι οφειλέτες.

Στο τέλος του 2017 περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίοι είχαν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το σύνολο των οφειλών αυτών κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ, φθάνοντας στα 31,3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2015