Στα τέλη της δεκαετίας του 2030 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα, εκτιμά σε έρευνα που δημοσίευσε την Τετάρτη η πετρελαϊκή ΒΡ. Στη συνέχεια η ζήτηση θα αρχίσει να μειώνεται λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλέπει η βρετανική εταιρεία.
Συγκεκριμένα, η ΒΡ θεωρεί ότι την επόμενη εικοσαετία η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 10% και θα φτάσει στα 110 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα περίπου 100 εκατ. βαρέλια που είναι σήμερα. Η ενεργειακή ζήτηση, όμως, θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από 10%. Έτσι, οι μελλοντολόγοι της ΒΡ προβλέπουν ότι σε προοπτική 20ετίας περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης θα καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η κατατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται άλλωστε να πενταπλασιαστεί έως το 2040.
Η πετρελαϊκή εταιρεία εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αρχίσει σταδιακά να περιορίζεται εξαιτίας, συν τοις άλλοις, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της χρήσης ενέργειας στις μεταφορές.


Η Συμφωνία του Παρισιού

Η ΒΡ προβλέπει επίσης ότι αν η παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή περιοριστεί στα 85 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.
Η Συμφωνία προβλέπει να συγκρατηθεί η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη χαμηλότερα κατά 2 βαθμούς Κελσίου από το μέσον όρο που ήταν την προ-βιομηχανική εποχή.
Οι ειδικοί της ΒΡ προβλέπουν όμως ότι έως το 2040 θα αυξηθούν κατά 10% και οι εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Προβλέπουν δηλαδή ότι στο σημείο αυτό η Συμφωνία του Παρισιού δεν θα πετύχει τον στόχο της. Διότι οι 197 χώρες που συμμετείχαν στη Συμφωνία τον περασμένο Μάιο (οι ΗΠΑ με απόφαση του προέδρου Τραμπ απείχε ως γνωστόν) είχαν αποφασίσει τη «μείωση των εκπομπών άνθρακα το συντομότερο δυνατό».

Η Ινδία επικεφαλής

Ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της ΒΡ Σπένσερ Ντέιλ δήλωσε ότι στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες η πετρελαϊκή ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο δεκαετίες. Προέβλεψε ότι σε 15 χρόνια η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα και θα γίνει η μεγαλύτερη ενεργοβόρος χώρα στον κόσμο.
Η ενεργειακή κατανάλωση της Κίνας και της Ινδίας, άλλωστε, προστιθέμενη θα φθάνει περίπου στο ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης το έτος 2040, κατά τον βρετανό μάνατζερ. Μια ενθαρρυντική, τέλος, πρόβλεψη του Ντέιλ είναι ότι η κατανάλωση άνθρακα από την Κίνα πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί καθώς η οικονομία της χώρας μεταβάλλεται σταδιακά από οικονομία που στηρίζεται στο δευτερογενή τομέα σε οικονομία υπηρεσιών.