Κάτω από τα 10.000 δολάρια έπεσε η αξία του bitcoin την Πέμπτη, διευρύνοντας το ρυθμό διολίσθησής του λόγω των φόβων της αγοράς ότι η εποχή της ανεξέλεγκτης δράσης των κρυπτονομισμάτων φθάνει στο τέλος της και ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών θα θέσουν ρυθμιστικούς κανόνες στην αγορά.
Η κατρακύλα της ισοτιμίας του εμβληματικότερου και πλέον διαδεδομένου ψηφιακού νομίσματος ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 συγκεκριμένα, όταν η ανταλλακτική αξία του bitcoin ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια. Η «βουτιά» που έκανε έκτοτε ήταν παραπάνω από θεαματική, αφού το κρυπτονόμισμα έχασε το 50% της αξίας του.
Ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ είχε κατρακυλήσει στα 9.185 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που κρατά το πρακτορείο Bloomberg.
Έτσι, ενώ μέσα σε 18 ημέρες το bitcoin κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την αξία του εμφανίζοντας άνοδο πάνω από 100%, το 30ήμερο που ακολούθησε επανήλθε στο σημείο εκκίνησης του τελευταίου ξέφρενου «σπριντ», χάνοντας το 50% της αξίας του.
Η κούρσα ταχύτητας του κρυπτονομίσματος έχει ξεκινήσει, βέβαια, εδώ και πολλούς μήνες. Το 11μηνο από τις αρχές του 2017 έως τις 30 Νοεμβρίου της χρονιάς που πέρασε η αξία του bitcoin εκτοξεύθηκε από τα περίπου 1.000 στα περίπου 10.000 δολάρια. Δεκαπλασιάστηκε, δηλαδή, εμφανίζοντας σε ποσοστό αύξηση 1.000%!