Aλμα ανταγωνιστικότητας με μοχλό τα δίκτυα νέας γενιάς έχει την ευκαιρία να κάνει η χώρα μας, με χρονιά-ορόσημο το 2020. Η κάλυψη του «ψηφιακού» χάσματος, καθώς η Ελλάδα υπολείπεται των εταίρων της στην ΕΕ κατά 4-5 χρόνια, είναι απαραίτητη. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε ευρυζωνικά δίκτυα για τα έτη 2017-2020, ενώ από το 2008, παρά τη συνεχή μείωση των εσόδων, έχουν επενδυθεί 3,17 δισ. ευρώ.
Για τις προοπτικές της συνεισφοράς του κλάδου σε όλο το φάσμα της οικονομίας μιλάει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, επικαλούμενος και στοιχεία πρόσφατης μελέτης του ΟΠΑ. «Το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,05%, δηλαδή 3,06 δισ. ευρώ, και τα δημόσια έσοδα κατά 1,62 δισ. ευρώ έως το 2021, εάν η Ελλάδα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση δεδομένων, δηλαδή από 0,4 GB μηνιαίως/κάτοικο να φτάσει τα 6 GB μηνιαίως/κάτοικο» επισημαίνει. «Για να γίνει αυτό αντιληπτό ως ευκαιρία, το ΟΠΑ αναφέρει ότι αν το 2016 στην Ελλάδα είχαμε μέση κατανάλωση δεδομένων 3 GB, όσο ο ευρωπαϊκός μ.ό., το ΑΕΠ θα ήταν 1,5% υψηλότερο».
Στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης ανήλθαν οι επενδύσεις το 2016, ξεπερνώντας τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ σε ποσοστό έφτασαν το 19,1% των εσόδων και το 50,8% του EBITDA. «Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε δικαιώματα χρήσης φάσματος, π.χ. τα 201 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν τον Νοέμβριο και ισχύουν για τα επόμενα 15 χρόνια στη φασματική περιοχή των 1.800 ΜΗz» σημειώνει.
Οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που σήμερα φτάνουν τα 300 Mbps εντός της επόμενης διετίας θα φτάσουν το 1 Gbps. Για να επιτευχθούν οι υπερυψηλές ταχύτητες που ορίζει η στρατηγική της ΕΕ, δηλαδή 1-10 Gbps ως το 2025, προϋπόθεση αποτελεί η διάθεση φάσματος στις περιοχές των 3,5 GHz και 700 ΜHz, η οποία αναμένεται στη διετία 2019-2020. Η μετάβαση προϋποθέτει όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Στεφανόπουλος, οι υποδομές και να γίνουν επιδίωξη και προτεραιότητα και σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών. «Για παράδειγμα, ποια πόλη θα γίνει το 2020 παράδειγμα πρώτης εγκατάστασης δικτύων 5ης γενιάς; Η απάντηση είναι σύνθετη και αφορά όχι μόνο τις επενδύσεις, αλλά και τη συνεργασία και την αξιοποίηση των υποδομών και των υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν από επιχειρήσεις, δημόσια διοίκηση και κοινωνικές οργανώσεις» εξηγεί.

«Κλειδί» η συνεργασία

Η διαφαινόμενη κυριαρχία του Internet of Things (IoT) σπρώχνει την Ευρώπη σε ταχύτατα βήματα για το 5G. Για την ελληνική οικονομία η πρόκληση είναι μεγάλη. «Οι προσφερόμενες υπηρεσίες προϋποθέτουν αφενός η κάλυψη των δικτύων να πλησιάζει το 100% της επικράτειας, αφετέρου οι υπηρεσίες να προσφέρονται με υψηλή αξιοπιστία» αναφέρει.
«Η ευκαιρία που περιγράφουμε θέτει έναν νέο στόχο για το 2030. 10.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα συστημάτων μετρούμενη σε ρυθμό δεδομένων ανά διαθέσιμη συχνότητα ανά τ. χλμ.» αναφέρει, σημειώνοντας ότι από το 1994 έως σήμερα έχει επιτευχθεί 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύων. Αν και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών αποτελεί παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς έχει επιτύχει μέσο ετήσιο ρυθμός αύξησης παραγωγικότητας 14,3% στην εξαετία 2010-2016. «Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη από την ψηφιοποίηση της οικονομίας και η ευκαιρία για ανάπτυξη βρίσκονται μπροστά μας» αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος.
Η υπερφορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τους έμμεσους φόρους να φτάνουν το 37%-48% και οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις. Ενα ελκυστικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως προτείνεται από τη μελέτη του ΟΠΑ, περιλαμβάνει κίνητρα τόνωσης της ζήτησης ώστε το κράτος να επιδοτήσει τις πρώιμες επενδύσεις και τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, αλλά και άρση της στρέβλωσης του ειδικού τέλους. Επιπλέον, η ενίσχυση της e-διακυβέρνησης στην αδειοδότηση (ΣΗΛΥΑ) και η απλούστευση της πολεοδομικής αδειοδότησης αποτελούν θέματα προς επίλυση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ