Θολό παραμένει το τοπίο για την όποια λύση στο ελληνικό ζήτημα (συμφωνία για το χρέος, ένταξη στο QE της ΕΚΤ), ενώ τα μηνύματα που ήλθαν από τον Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρα: χωρίς μέτρα για το χρέος, δεν υπάρχει ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, επιχειρεί να φέρει τις εμπλεκόμενες πλευρές πιο κοντά σε συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου ενώ ανάλογες κινήσεις φέρεται να κάνει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το κεντρικό σενάριο προβλέπει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με αστερίσκους, χωρίς χρηματοδότηση προς το παρόν, επομένως χωρίς κατά την άποψή του να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι εάν οι όποιες περαιτέρω διευκρινίσεις στη βάση των αποφάσεων του 2016 για το χρέος κριθούν επαρκείς από την ΕΚΤ, προκειμένου να αποφασίσει ένταξη στο QE αλλά και εάν το πακέτο που θα προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση κριθεί πολιτικά αποδεκτό.

Εάν για παράδειγμα στο βάθος του προδιαγράφεται ξεκάθαρα ένα τέταρτο Μνημόνιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά πως δύσκολα θα μπορέσει να αποδεχθεί κάποια λύση για το χρέος.

Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε την Δευτέρα ότι χωρίς μέτρα για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπάρχει.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι διατηρεί ελπίδες για «μια λύση η οποία δεν θα είναι η τέλεια λύση».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε ερώτηση ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα αναφορικά με το εάν η λύση την οποία συνεχίζει να προσδοκά η κυβέρνηση θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ενδεικτική:

«Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη, και όπως και ο Κύριός μας, λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές.»