Ταυτόχρονες εφόδους σε 11 γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler σε τέσσερα κρατίδια πραγματοποίησαν την Τρίτη οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της Γερμανίας στο πλαίσιο ερευνών για πιθανές παραποιήσεις στοιχείων σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων από τα μοντέλα της εταιρείας.
Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να ερευνήσουν, δηλαδή, αν το σκάνδαλο dieselgate, που ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2015 στην επίσης γερμανική Volkswagen, σκιάζει και την κατασκευάστρια εταιρεία των ευπώλητων Mercedes-Benz.
Συνολικά 23 εισαγγελείς και 230 αστυνομικοί εισέβαλαν ταυτόχρονα σε γραφεία της Daimler στα κρατίδια της Βάδης-Βιρτεμβέργης, του Βερολίνου, της Σαξονίας και της Κάτω Σαξονίας. Η Daimler τάχιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι συνεργάζεται με τις αρχές.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «γνωστοί και άγνωστοι υπάλληλοι» της επιχείρησης παρακολουθήθηκαν ως ύποπτοι για απάτη και για παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα. Το BBC αναφέρει ότι είναι πιθανό να ασκηθούν αστικές και ποινικές διώξεις και επίσης να επεκταθούν οι έρευνες και σε άλλες εγκαταστάσεις της Daimler.
Προ ολίγων εβδομάδων ο όμιλος Volkswagen συμφώνησε με τις αμερικανικές αρχές να καταβάλει αποιζημιώσεις στους κατόχους 80.000 ρυπογόνων τρίλιτρων VW, Audi και Porsche που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Η Volkswagen έχει βάλει στην άκρη 22 δισ. ευρώ για την καταβολή προστίμων και αποζημιώσεων που συνδέονται με το σκάνδαλο παραποίησης των στοιχείων που αφορούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της.

Όπως αποδείχθηκε, η VW χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό που σε συνθήκες εργαστηρίου παραποιούσε τις ενδείξεις για τους εκπεμπόμενους ρύπους από τα μοντέλα της.

Ανάλογα λογισμικά εντοπίστηκαν και σε μοντέλα άλλων κατασκευαστών.