Σημαντικές κινήσεις όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες περιμένουν οι οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών, παρά το γεγονός πως στη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, ενώ αναφερόμενος στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα διαρκέσει ως τα τέλη Δεκεμβρίου ή περισσότερο, αν χρειαστεί.
Ο Ντράγκι ανέφερε πως τα νεότερα στοιχεία υποδηλώνουν υποχώρηση των πτωτικών κινδύνων και ισχυροποίηση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη, με τις πληθωριστικές πιέσεις ωστόσο να παραμένουν υποτονικές. Οπως ανέφερε, χρειάζεται ακόμη σημαντικού μεγέθους διευκολυντική πολιτική, προβλέποντας πιθανή αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, αλλά διατήρησή του στα τρέχοντα επίπεδα ως τα τέλη του έτους. Η κεντρική τράπεζα τροποποίησε ελαφρώς τη θέση της στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Στις προηγούμενες ανακοινώσεις της η ΕΚΤ ανέφερε ότι το ΔΣ «επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές», χωρίς να κάνει λόγο για πρόθεση.
Αναγνωρίζοντας ότι οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονται, ίσως προετοιμάζει το έδαφος για να δώσει κάποιο σήμα για πιθανό περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το νωρίτερο τον Ιούνιο, ανέφεραν οικονομολόγοι κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών. Μετά μάλιστα την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου από την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και τις αυξημένες πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, ίσως αλλάξει την καθοδήγησή του στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών τα επόμενα βήματα του Μάριο Ντράγκι έχουν ως εξής:

Ιούνιος 2017:
Νέα καθοδήγηση (guidance) σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας.

Σεπτέμβριος 2017:
Ανακοίνωση του tapering σηματοδοτώντας πως θα προχωρήσει πιο γρήγορα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Δεκέμβριος 2017:
Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 15-20 μονάδες βάσης και νέα καθοδήγηση.

Πρώτο εξάμηνο 2018:
Καθοδήγηση σχετικά με το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης περίπου στα μέσα του 2018.

Τέλος 2018:
Πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ, παράλληλα με αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης.

Μείωση ELA κατά 100 εκατ. ευρώ

Η EKT μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 100 εκατ. ευρώ στα 46,5 δισ. ευρώ. Η μείωση που ισχύει έως και τις 17 Μαΐου, αντανακλά τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ