από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Εγκαταλείπουν το Λονδίνο λόγω Brexit δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ)
Εγκαταλείπουν το Λονδίνο λόγω Brexit δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί
Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων Γκουίντο Ράζι στο γραφείο του στο Λονδίνο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει χρόνο να παλέψει για να διατηρήσει στο Λονδίνο στη χώρα την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (Εuropean Βanking Αthority ή ΕΒΑ) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (European Medicines Agency ή ΕΜΑ), καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Αλλά μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκαταλείψουν οι δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί την βρετανική πρωτεύουσα, η διατήρησή τους εκεί μοιάζει σχεδόν αδύνατη.

«Οι δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες πρέπει να εγκατασταθούν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν. Και πρόσθεσε ότι η απόφαση για να μετεγκατασταθούν η ΕΒΑ και η ΕΜΑ θα ληφθεί από τις 27 χώρες-μέλη που θα παραμείνουν στην ΕΕ. Εξάλλου, «η μετεγκατάστασή τους δεν θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων, είναι ως επί το πλείστον μια συνέπεια του Brexit», όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος.
Την περασμένη Δευτέρα το αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας από την ΕΕ υπουργείο της βρετανικής κυβέρνησης είχε εκφράσει την άποψη ότι το ευαίσθητο αυτό ζήτημα θα τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Είναι επίσης γνωστό ότι κύκλοι του Σίτι αλλά και οι δύο μεγάλες βρετανικές φαρμακευτικές εταιρείες GlaxoSmithKline και AstraZeneca ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να μην εγκαταλείψουν οι ΕΒΑ και ΕΜΑ το Λονδίνο. Αλλά, όπως αναφέρει η «Figaro», «ήδη αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαγκωνίζονται για να φιλοξενήσουν τα κεντρικά γραφεία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις τράπεζες και τα φάρμακα»

Πέρα από τους πρακτικούς και νομικούς λόγους που συνηγορούν υπέρ της μεταφοράς και μετεγκατάστασης της ΕΒΑ και της ΕΜΑ σε χώρα-μέλος της ΕΕ, η υπόθεση έχει προφανώς και συμβολικό χαρακτήρα, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Διότι, «αν το Brexit συντελεστεί, η αποχώρηση των δύο ευρωπαϊκών θεσμών από το βρετανικό έδαφος θα εκφράσει έμπρακτα το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ».Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν: Πρώτα ο λογαριασμός, μετά η συμφωνία για το Brexit 
 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Να η ευκαιρία! | 21/04/2017 18:07
  Μακάρι η χώρα μας να πετύχει να εγκατασταθεί εδώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ας βάλουν ΟΛΟΙ πλάτη γι' αυτό το στόχο.
  Μνήμων
  απάντηση00
   
-