Η συγχώνευση της ινδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Idea Cellular με την τοπική μονάδα της Vodafone μοιάζει με άλλη μία επιβεβαίωση ότι τις περισσότερες φορές το όλον είναι καλύτερο από τα μέρη που το συναποτελούν. Η αξίας 23 δισ. δολαρίων συμφωνία σκόρπισε ενθουσιασμό στις αγορές και εκτόξευσε τις μετοχές και των δύο τεχνολογικών εταιρειών (αν και όταν καταλάγιασαν τα απόνερα από την ανακοίνωση της συμφωνίας η μετοχή της Idea υποχώρησε).
Εφόσον η συμφωνία λάβει την έγκριση από τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας, θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στον κόσμο, με 395 εκατομμύρια συνδρομητές. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Vodafone θα κατέχει το 45% μετά την πώληση, ενώ η μητρική εταιρεία της Idea, Aditya Birla Group, θα κατέχει αρχικά 26%, με το δικαίωμα να εξισώσει το ποσοστό της. Οι δύο μέτοχοι θα έχουν από κοινού λόγο στον έλεγχο της νέας οντότητας.
Η Ινδία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στο νέο πεδίο μάχης για τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς του τεχνολογικού και τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Η αγορά διανύει μια περίοδο έντονης αναμόρφωσης, καθώς «όλο και περισσότεροι Ινδοί κάνουν το ψηφιακό άλμα», γράφουν οι «New York Times». Εταιρείες, όπως το Facebook και η Google, επιχειρούν να συνδεθούν με τo 1,2 δισ. κατοίκους της χώρας που αλληλεπιδρούν καθημερινά με το Διαδίκτυο μέσα από την αυξανόμενη χρήση των κινητών συσκευών.
Υψηλή ζήτηση
Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με πρόσβαση στο Internet (smartphones) πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν ακόμα και από τα 20 δολάρια, και αυτό έχει εκτοξεύσει όχι μόνο τις πωλήσεις του κλάδου αλλά και την ανάγκη για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, εθνικοί και διεθνείς, σπεύδουν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Οι διαμορφούμενες συνθήκες έχουν καλλιεργήσει έναν ισχυρό –και πολλές φορές αδίστακτο –ανταγωνισμό για την ανάπτυξη όλο και ταχύτερων τηλεπικοινωνιακών δικτύων αλλά και φθηνότερων πακέτων δεδομένων σε μια χώρα όπου οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις τιμές, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Η ινδική αγορά έχει μετατραπεί σε ένα έδαφος πρόσφορο σε επενδύσεις και ευκαιρίες.

Ευκαιρία
Η συγχώνευση Vodafone – Idea φαίνεται ότι θα είναι win-win και για τις δύο πλευρές. Η συμφωνία αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για την ινδική εταιρεία να ενισχύσει την παρουσία της αλλά κυρίως την άμυνά της απέναντι στον αυξημένο ανταγωνισμό, με σκοπό τη μακρόχρονη παρουσία της στην αγορά. Στην περίπτωση της Vodafone, η σχεδιαζόμενη συγχώνευση –που ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018 –προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να μειώσει την έκθεσή της και να «ξεφορτωθεί» μια διόλου κερδοφόρα δραστηριότητα. Την περασμένη χρονιά η βρετανική εταιρεία ανέβαλε τα σχέδια για μια ινδική δημόσια εγγραφή και προχώρησε σε απομείωση της αξίας της μονάδας κατά 5,4 δισ. δολάρια, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση για 7,3 δισ. δολάρια επενδύσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία θα αποτιμήσει τη Vodafone India σε 12,4 δισ. δολάρια και την Idea Cellular σε 10,8 δισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ