Διστακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές με το άνοιγμα της Γουολ Στριτ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ: ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει μικρή άνοδο +0,14%, όμως ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρεί κατά -0,71%.

Οι αγορές έδειχναν τις προηγούμενες ημέρες ότι θα έβλεπαν με πιο θετικό μάτι μια νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο η νίκη του Τραμπ δεν φαίνεται να προκάλεσε κάποια σημαντική πτώση στην έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

«Μαζεύουν» οι αγορές μετά το πρώτο σοκ

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια παγκοσμίως μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Πτώση 2,87% κατέγραψε σήμερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Με πτώση 2,83% άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ωστόσο μετά το πρώτο σοκ ελεγχόμενη ήταν η πτώση στις ευρωαγορές. Ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση κατά 1,16%, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 2,18%.

Πτώση άνω του 1% εμφανίζουν στην προαγορά (premarket) της Wall Street οι αμερικανικοί δείκτες, στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

Βουτιά κάνει παράλληλα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου οι συναλλαγές άρχισαν με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,37%.

Άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι ρωσικές χρηματιστηριακές αγορές, σε αντίθεση με την πτώση που σημειώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Πτώση άνω του 1% εμφανίζουν στην προαγορά (premarket) της Wall Street οι αμερικανικοί δείκτες, στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης RTS, που εκφράζεται σε δολάρια, ενισχύθηκε κατά 1,24%, ενώ ο δείκτης Micex, που εκφράζεται σε ρούβλια, σημείωσε άνοδο κατά 1,42%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το δολάριο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88% και διαμορφώνεται στα 1,115 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 114,671 γεν, στο 0,8941 με τη στερλίνα και στο 1,0807 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σημαντικά σε ποσοστό 1,60% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 103,458 γεν.
Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο ξεπέρασε το 3,30, ενώ το Ευρώ έφτασε στις 3,67 λίρες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.
Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη.

Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

Η τιμή του χρυσού, αλλά και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν, ενώ από την άλλη μεριά, πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε το μεξικανικό πέσο, ενώ ο Τραμπ κέρδιζε τους εκλέκτορες της Βόρειας Καρολίνας.

Οι αμερικανικές αγορές υποχωρούν κατά 5% και πλέον. Στις προθεσμιακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 5,01%, ενώ ο δείκτης των προθεσμιακών συναλλαγών του Nasdaq υποχωρεί κατά 5,08%.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

Μαύρη Τετάρτη προβλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν για σήμερα μια «Μαύρη Τετάρτη» σημειώνει η DW. Ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, εκτίμησε ότι φυσικά και θα υπάρξουν αναταράξεις στις χρηματαγορές, κάτι που, όπως είπε, αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστικός, προβλέποντας ότι όπως και στην περίπτωση του Brexit, θα επέλθει και πάλι ηρεμία μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Πιο απαισιόδοξες ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις της Commerzbank, που προβλέπει ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αποτελέσει μακροπρόθεσμα σοβαρότερο πρόβλημα για τις χρηματοοικονομικές αγορές συγκριτικά με το Brexit.

Πριν την νίκη Τραμπ

Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Επείγουσα σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας συγκαλείται στο Τόκιο για να εξετασθεί η κατάσταση των αγορών, τη στιγμή που ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχωρεί κατά 6%.

Στο κόκκινο βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 5%.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.

Απώλειες άνω του 1,5% καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,12.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό 2,5%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 44,87 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% στα 43,07 δολάρια το βαρέλι (τη χαμηλότερη τιμή τους, από τον Σεπτέμβριο) πριν επιστρέψουν στα 43,68 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός διαμορφώνεται πάνω από τα 1.315 δολάρια ανά ουγγιά.