Σε δείπνο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) στιςΒρυξέλλεςτη Δευτέρα δόθηκε το σήμα να επισπεύσει η κυβέρνηση τη διεκπεραίωση των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις που προκαλούν ανησυχίες.
Στο τραπέζι καθόταν εκ μέρους της Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Οπως μεταφέρουν πηγές τους, οι θεσμοί ανησυχούν καθώς διαπιστώνουν μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του τέλους Ιουνίου για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και για πέντε αλλαγές στον ενεργειακό τομέα (μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση αγοράς φυσικού αερίου, ψήφιση νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης του κόστους τους, απόσχιση ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και πώλησή του).

Προβλέπουν, εξάλλου, ότι θα υπάρξει αντίσταση στη μεταφορά των επόμενων ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ενώ ακόμη δεν έχει μεταφερθεί το υπόλοιπο 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, σε εκκρεμότητα παραμένει και η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, ενώ εκκρεμούν και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που πρέπει να γίνουν ώς τον Σεπτέμβριο.

Το EuroWorking Group προετοίμασε το Eurogroup της Δευτέρας, όπου η Ελλάδα θα είναι δεύτερο θέμα, μετά το Brexit.

Οι θεσμοί θα ήθελαν ιδανικά να έχουν τελειώσει τα προαπαιτούμενα που απαιτούν ψήφιση από τη Βουλή ώς το τέλος Ιουλίου γιατί βιάζονται να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον δύσκολο θέμα, την απελευθέρωση τη αγοράς εργασίας (ομαδικές απολύσεις κ.α.).

Για να επισπεύσουν τη διαδικασία, οι θεσμοί προγραμματίζουν σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.