Το πρώτο Ελληνο-Αιγυπτιακό Φόρουμ για την άμεση προώθηση τουριστικών συνεργασιών πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, σε συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία των δύο χωρών τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές Β2Β συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών του τουρισμού, tour operators και τουριστικών γραφείων των δύο χωρών, με στόχο την επίτευξη άμεσων συνεργασιών και συμφωνιών.
Στην ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Ελενα Κουντουρά δήλωσε τη στήριξή της στην ανάπτυξη των διμερών τουριστικών σχέσεων με την Αίγυπτο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της για τις δύσκολες στιγμές που περνά ο αιγυπτιακός λαός. Παράλληλα αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του τουρισμού για την εξασφάλιση συνθηκών σταθερότητας, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Ακολούθησε συνάντηση της κυρίας Κουντουρά με τον Ομόλογό της κ. Yehia Rashed στο υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου, όπου συζητήθηκαν προτάσεις συνεργασίας στην κρουαζιέρα για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για το 2017 και διενέργειας φεστιβάλ για την προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, 25 τουριστικοί φορείς και εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων της τουριστικής αγοράς.