Χωρίς συμφωνία σε ένα σχέδιο ανακοινωθέντος του Eurogroup λόγω των διαφωνιών του ΔΝΤ, έληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας το μαραθώνιο EWG.

Οι ζυμώσεις ενόψει του Eurogroup που πραγματοποιείται το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες είναι διαρκείς, ωστόσο τα δεδομένα που υπήρχαν το πρωί της Τρίτης είναι ότι το ΔΝΤ δεν βρίσκεται μέσα στη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ηδη από την Δευτέρα το απόγευμα το ΔΝΤ έκανε σαφείς τις διαθέσεις του καθώς δημοσιοποίησε μια φιλόδοξη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που ουσιαστικά προτείνει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% έως το 2060 και σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, χωρίς ωστόσο να μιλάει για κούρεμα.

Δηλώσεις αξιωματούχων πριν το Eurogroup

Βέβαιος για συμφωνία ο Ντάισελμπλουμ

Βέβαιος για συμφωνία Αθήνας-θεσμών στο σημερινό Eurogroup εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έτσι ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει.

«Σήμερα θα ακούσουμε την άποψη των θεσμών… Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

«Νομίζω ότι κούρεμα δεν θα υπάρξει, αυτό που εξετάζουμε είναι να απαλύνουμε το βάρος για την Ελλάδα, πώς θα ελαφρυνθεί το ετήσιο βάρος των τόκων».. «Τα επόμενα χρόνια θα επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα» σημείωσε ερωτηθείς σχετικά.

Οσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Ντάισεμπλουμ επανέλαβε ότι αυτή είναι απολύτως απαραίτητη. «Η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς… Το ΔΝΤ μπορεί να μας βοηθήσει πολύ. Πρέπει να παραμείνει με εμάς και δεν πρέπει να απουσιάζει από το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος.


Σε συμφωνία επί της αρχής ελπίζει ο Ντομπρόβσκις

Σε συμφωνία επί της αρχής για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ελπίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

«Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σε κατ’αρχήν συμφωνία και να εξετάσουμε τους όρους που θα οδηγήσουν σε πιθανή αποδέσμευση της δόσης», είπε. «Φυσικά αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα καθώς και μία πλήρη αξιολόγηση από τους θεσμούς, των μέτρων που έχουν πάρει οι Έλληνες», πρόσθεσε, καθώς «νομοθετήθηκαν πριν μόλις μερικές μέρες».

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι το Eurogroup θα συζητήσει για το ελληνικό χρέος ελληνικού χρέους και θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε:
«Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

Μοσκοβισί: θαρραλέα η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας

Η μεταρρυθμισιτκή προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός).

Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.


Σόιμπλε: Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα – Η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί

Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ» είπε και πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί κατά κύριο λόγο τόνισε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για επί της αρχής συμφωνίας σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε είπε: «Δεν έχουμε αντιδικία με το ΔΝΤ. Συζητάμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος, τι πρέπει να αποδώσει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε ολοκλήρωση των θέσεών μας. Χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει. Ετσι συμφωνήθηκε πέρυσι και θα τηρήσουμε την συμφωνία».

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ευρώπη ακολουθεί τον σωστό δρόμο. Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη.

Η Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει καταλάβει ότι δεν βοηθά η λάθος δημοσιότητα, ενώ εμείς έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην χώρα.

Το θέμα του χρέους είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται. Τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει δάνεια και τόκους. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ αλλά δεν υπάρχει αντιδικία δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Πολ Τόμσεν είναι εδώ και νομίζω ότι οι συζητήσεις αυτές θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα.

Στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στο Αμστερνταμ χτίσαμε μια γέφυρα. Είπαμε ότι αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αυτή που ελπίζουμε η χώρα θα πάρει πρόσθετα μέτρα. Τονίσαμε ότι αν σε μερικά χρόνια υπάρχει πρόβλημα με το χρέος θα πάρουμε κάποια μέτρα.

Το λέω αυτό πάντα πριν τις εκλογές στη Γερμανία για να μη πει κανείς ότι δεν το έχω δηλώσει, τόνισε και σημείωσε ότι παλαιότερα οι θέσεις του ΔΝΤ δεν αποδείχτηκαν σωστές.

Θα πάρουμε τις αποφάσεις όταν έρθει η ώρα… Οι αποφάσεις του 2016 θα ληφθούν το 2016 και οι αποφάσεις του 2018 το 2018, σημείωσε.

Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να βλέπει κανείς ότι για την Ελλάδα θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δύσκολες αλλαγές.

Δηλώσεις ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, «είμαστε ευέλικτοι ως προς το ποσόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους και την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ μπορούν να περιμένουν για μεταγενέστερη φάση, ανέφερε πριν το Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.

«Το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί η δόση, να δοθεί ανάσα στην Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια κρίση ρευστότητας», δήλωσε ο ίδιος. «Αυτό το Eurogroup δεν θα είναι εύκολο. Πολλά θέματα μένουν ανεπίλυτα».
«Φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύχτα μαζί στο Eurogroup», έγραψε στο Twitter ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Βρίσκω πολύ παράξενο το ΔΝΤ να ζητά ανευ όρων ελάφρυνση του χρέους δήλωσε από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν φαν Όφερτβελντ.

Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα… Περιμένω πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης σήμερα δήλωσε από την πλευρά τουο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προσερχόμενος.


To Eurogroup της Τρίτης

Mαραθώνια ήταν η διαπραγμάτευση του Euro Working Group τη Δευτέρα ενώ την Τρίτη στο Eurogroup κρίνονται η υπόθεση του χρέους και η επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος.

Το μενού περιλαμβάνει κυρίως την εξέταση των 18 προαπαιτούμενών ενεργειών που απορρέουν από τη συμφωνία ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 11 δις. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στις οποίες η τρύπα άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από την μη καταβολή των αναδρομικών περικοπών από τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ που σωστά αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να μην καταβληθούν.

Το δεύτερο θέμα είναι η μη εφαρμογή του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια θέμα που αφορά ιδιαίτερα στους ένστολους.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο τα θέματα θεωρούνται ήσσονος σημασίας σε σύγκριση με την μεγάλη εικόνα που αφορά στον συμβιβασμό που θα επιχειρηθεί ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρώτη φάση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους φέρει εδώ και λίγες ημέρες τον γενικό τίτλο βέλτιστη διαχείριση.

Το σχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης της ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο EWG το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), ωστόσο η τελική μορφή της έκθεσης αυτής θα κατατεθεί μετά το Eurogroup.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει, εξάλλου, και τα παράπλευρα οφέλη που περιμένει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα.

Η απόφαση, πλην απροόπτου, αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1-2 Ιουνίου) στη Βιέννη.

Δάνεια των ελληνικών τραπεζών περίπου 10 δισ. ευρώ αναμένεται στη βάση αυτής της απόφασης να μεταφερθούν άμεσα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ΕΚΤ. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αφού τα επιτόκια του ELA είναι περίπου 1,5% υψηλότερα.
Το επόμενο βήμα, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα.
Αβεβαιότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί στο θέμα του χρέους, που κανονικά θα έπρεπε να συμπληρώνει την παραπάνω απόφαση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ψήφισε όχι μόνο μέτρα 5,4 δισ. ευρώ αλλά και έναν κόφτη δαπανών έως 3,6 δισ. ευρώ, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Ωστόσο, η διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαίων -κυρίως των Γερμανών- στο θέμα του χρέους παρέμενε έως χθες μεγάλη, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούν για μια δέσμευση, στην καλύτερη περίπτωση, η οποία θα παραπέμπει τις σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλούσαν και για ένα πιθανό «δόλωμα», το οποίο θα εξασφαλίσει τη θετική διάθεση του ΔΝΤ: την επαναγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM. Ετσι, το Ταμείο θα μειώσει την έκθεσή του στην Ελλάδα, η οποία είναι -κατ’ εξαίρεση-πολύ υψηλότερη απ’ όσο προβλέπουν οι κανονισμοί. Παράλληλα θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια του ESM θα είναι πολύ χαμηλότερα.
Αν το Ταμείο επιστρέψει έπειτα από αυτό στο πρόγραμμα θα το κάνει με ένα πολύ μικρό ποσόν, για λόγους περισσότερο συμβολικούς.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις, ωστόσο, για την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, την παράταση της περιόδου χάριτος και για το επιτόκιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το 2018. Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει να αντιμετωπίσει εκλογές το 2017. Προς το παρόν, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για το μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που θα αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Βερολίνο: Δείχνει Eurogroup για αξιολόγηση, χρέος, ΔΝΤ και δόση-«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει»

Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, τόσο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της. Τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, επισήμανε ωστόσο ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε η κ. Τίσενχάουζεν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει». ΄

Όσον αφορά δε το πώς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ενώ το ΔΝΤ επιμένει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του ζήτησε υπομονή μέχρι το αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία. «Δεν μπορώ εδώ να προκαταλάβω την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά αυτό που είπα σε ό,τι αφορά τη θέση μας για πιθανή ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ και τη δήλωση του υπουργού το Σαββατοκύριακο. Όλοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο», δήλωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το ύψος της επόμενης δανειακής δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αντικείμενο πολλών αναφορών στα ΜΜΕ, η κ. Τισενχάουζεν επισήμανε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς. «Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορές για λιγότερο ή περισσότερο δεν έχουν βάση. Σίγουρα υπάρχουν ιδέες, αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Είμαστε ακόμη στη φάση της α’ αξιολόγησης. Αύριο είναι η κεντρική συνάντηση, όλα τα άλλα ερωτήματα τίθενται μετά», τόνισε, ενώ αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψήφισε χθες η Αθήνα και το αν επαρκούν. «Δεν εναπόκειται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή στη γερμανική κυβέρνηση να αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών βημάτων στην Ελλάδα. Αυτό το κάνουν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε η ψήφιση στη Βουλή χθες το βράδυ. Είμαι σίγουρη ότι αύριο στο Eurogroup θα κατατεθεί από τους θεσμούς μια έκθεση για το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παρακαλώ να την περιμένουμε», κατέληξε.