Με υποβολή προσφορών συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ στα 2 λεπτά του ευρω ολοκληρώθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας σε θεσμικούς και άλλους επενδυτές.

Ο στόχος τώρα είναι η τραπεζα να αντλήσει από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με το αποτέλεσμα της προαιρετικής μετατροπής ομολόγων σε μετοχές να καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωςη της τραπεζας το Διοικητικό Συμβούλιο της ETE όρισε την τιμή διάθεσης στα 0,02 ευρώ ανά προσφερόμενη ΝέαΜετοχήή 0,30 ευρώ ανά Νέα Μετοχή μετά τη μείωση του συνολικούαριθμού των υφιστάμενων μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15παλαιές μετοχές προς 1 Νέα Μετοχή, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της διαδικασίας τουβιβλίου προσφορών, κατόπιν διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές (Joint GlobalCoordinators) της Διεθνούς Προσφοράς και με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Συμβουλίουτου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

H ζήτηση από τους επενδυτές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αποδοχής προσφορώναπό κατόχους ομολογιών, στο πλαίσιο της εθελοντικής άσκησης διαχείρισης παθητικού τηςΕΤΕ, που ανακοινώθηκε την 2 Νοεμβρίου 2015(Liability Management Exercise) ανέρχεταιπερίπου σε 1.166 ευρώ εκατομμύρια. Η Τράπεζα εκτιμά την έναρξη της Ελληνικής ΔημόσιαςΠροσφοράς για τις Νέες Μετοχές στην Τιμή Διάθεσης την ή περί την 30 Νοεμβρίου 2015 μεστόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους €300 εκατομμυρίων.

Το κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το βασικό σενάριο, που ανέρχεται σε €1.456 εκατομμύρια θαυπερκαλυφθεί από την άντληση κεφαλαίων ύψους €1.166 εκατομμυρίων, τα κεφάλαια απότην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, καθώς και από τα πρόσθετα κεφάλαια ύψους €308εκατομμυρίων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών (πουσυμπεριλαμβάνουν τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακώνμέσων τηςΤράπεζας) κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας για παροχή Κρατικής Ενίσχυσηςπροκειμένου να καλυφθεί το εναπομείναν κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο.

Το εν λόγω έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης από το ΤΧΣΝέων Μετοχών (για το 25% του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών) και υπό αίρεσημετατρέψιμων ομολογιών(για το 75% του υπολοίπου των κεφαλαιακώναναγκών). Η Τράπεζα εκτιμά ότι με την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακών ενεργειών τηςθα είναι σε θέση να προβεί στην αποπληρωμή των CoCos στο εγγύς μέλλον.

Η κατανομή των Νέων Μετοχών σε επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά,θα λάβει χώρα την ή περί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015. Η ΕΤΕ αναμένει να συνάψεισύμβαση αναδοχής σε σχέση με τη Διεθνή Προσφορά παράλληλα με την κατανομή των ΝέωνΜετοχών στους επενδυτές. Η ολοκλήρωση της Διεθνούς Προσφοράς θα υπόκειται στηνέγκριση από το Eurogroup της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους €2 δισ. από τονΕυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς το Ελληνικό Δημόσιο και την εκταμίευσητων κεφαλαίων υπό το Τρίτο Πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικώνσυστημικών τραπεζών (στο βαθμό που τα εν λόγω κεφάλαια αφορούν την ΕΤΕ) το αργότεροέως την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημέρας κάλυψης των Νέων Μετοχών.

Οι Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co International plc. ενεργούν ωςΓενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών(Joint Bookrunners). Οι COMMERZBANK, Keefe, Bruyette & Woods (εταιρεία του ΟμίλουStifel) και Nomura International plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών(Joint Bookrunners). Οι BNP Paribas και HSBC Bank plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές (CoBookrunners)για τη Διεθνή Προσφορά.