Έλληνες επιστήμονες, που ανήκουν στην ομάδα της Planetek Hellas, ανακοίνωσαν την υπογραφή του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα συμβολαίου τους με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
Η σύμβαση αφορά ανάληψη έργου για την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος με στόχο την επεξεργασία, την αρχειοθέτηση και τη διάχυση μέσω του διαδικτύου του τεράστιου αρχείου δεδομένων του δορυφόρου Planck.
Η αποστολή Planck, στην οποία είναι σημαντική και η συμμετοχή της αμερικανικής NASA, χαρτογράφησε κατά την περίοδο ενεργούς δράσης του (2009-13) την εναπομείνασα στο Σύμπαν κοσμική ακτινοβολία μετά την αρχική μεγάλη έκρηξη (Big Bang), με απώτερο σκοπό την ανάλυση και τη σύγκριση των θεωριών για τη γέννηση του ίδιου του Σύμπαντος. Με απλά λόγια, στόχος του δορυφόρου Planck είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος το «πώς ξεκίνησαν όλα», αναφέρει η εταιρεία.
Η ομάδα της Planetek Hellas συνεργάζεται στο πλαίσιο του έργου με επιστήμονες της αποστολής Planck από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο (Νορβηγία), οι οποίοι συμμετέχουν ως υπεργολάβοι μέσω της εταιρείας XAL, τεχνοβλαστό (spin-off) του ερευνητικού κέντρου Simula.
Το έργο ανατέθηκε στην Planetek Hellas, μετά την επιτυχή συμμετοχή της σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό της ESA, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια αποτελεί πλέον τη μοναδική ευρωπαϊκή ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση των αποτελεσμάτων της αποστολής Planck.
«Στο έργο αυτό καλούμαστε ουσιαστικά να συνθέσουμε όλη τη συσσωρευμένη γνώση των τελευταίων ετών στην Planetek Hellas, στον τομέα της διαχείρισης δορυφορικών δεδομένων και μαζί με τους νορβηγούς επιστήμονες της ομάδας μας, να παραδώσουμε στην ESA ένα «διαδικτυακό τεχνολογικό εργαλείο» που θα βοηθήσει τους ερευνητές ανά τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τα μυστικά του Σύμπαντος. Είμαστε σίγουρα ενθουσιασμένοι» ανέφερε ο κ. Στράτος Γερακάκης, υπεύθυνος έργου για την Planetek Hellas.
Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas κ. Στέλιος Μπολλάνος, δήλωσε: «Το συμβόλαιο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη σειρά μεγάλο συμβόλαιο που υπογράφουμε με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας, στη Μαδρίτη. Η εμπιστοσύνη της ESA αποτελεί σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών μας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια».