Στην Αρκαδία εγκαινιάζεται το πρώτο Διεθνώς Πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα και το όγδοο στην Ευρώπη, από τον Δήμο Γορτυνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και εθελοντές.
Τα εγκαίνια του μονοπατιού του Μαινάλου/«Menalon Trail» θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο πεζοπορικών και εορταστικών εκδηλώσεων 30, 31/5 και 1/6/2015, από την Δανή Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κυρία Lis Nielsen (European Ramblers’ Association, η οποία εκπροσωπεί 55 Ομοσπονδίες από 30 Ευρωπαϊκές Χώρες με 2.700.000 ενεργά μέλη) και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, ενώ τελούν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
Το πιστοποιημένο μονοπάτι «Menalon Trail» αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και περνά από τους οικισμούς: Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια. Το Menalon Trail διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης τόσο της πεζοπορίας στην Γορτυνία, όσο και της ίδιας της Γορτυνίας. Επιπλέον δύναται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της προβολής του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μέσω της ανάδειξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, δραστηριότητες στη φύση (mountain bike, ιππασία, rafting), πολιτιστικός τουρισμός και γαστρονομία.
Η πρωτοβουλία για την πιστοποίηση ανήκει στο Ιδρυμα Χρ. Β. Ρούνιου, που μετά από εισήγηση του Γραμματέα του κ. Ιωάννη Λαγού (ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο ορεινής Πεζοπορίας στο Λιτόχωρο Ολύμπου στις 7 και 8/12/2013), χρηματοδότησε την εκπαίδευση ομάδας δέκα εθελοντών από τα χωριά της διαδρομής τον Μάϊο 2014 από την E.R.A. Ο πυρήνας των πρώτων δέκα εθελοντών ενεργοποίησε με τη σειρά του 100 περίπου εθελοντές από τους οικισμούς και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.), επέλεξαν τις καλύτερες διαδρομές από ένα δίκτυο αιώνιων μονοπατιών, κατάλληλων για την υψηλότερη πιστοποίηση, τις οποίες καθάρισαν και σηματοδότησαν με τη συνδρομή των τοπικών συλλόγων και επιτηδευματιών και του Δήμου Γορτυνίας.
Στη συνέχεια, μετά από αίτημα των εθελοντών και του Δημάρχου Γορτυνίας προς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο 2014, το μονοπάτι εντάχθηκε στο βραβευμένο πρόγραμμά της «Μονοπάτια Πολιτισμού» που στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, σ’ ολόκληρη τη χώρα, τονώνοντας έτσι τις τοπικές κοινότητες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης, τον περιπατητικό τουρισμό. Με τη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, η ΕΛΛΕΤ ανέλαβε την καταγραφή, μελέτη, και υλοποίηση της δίγλωσσης σηματοδότησης των διαδρομών, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Menalon Trail ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και να παρέχεται κάθε χρήσιμη πληροφορία στον πεζοπόρο.
Από την 27η Σεπτεμβρίου 2014 το μονοπάτι με εισήγηση του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ιωάννη Σ. Γιαννόπουλου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, ο οποίος ανέλαβε και το τελικό κόστος της πιστοποίησης. Η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέλαβε την περάτωση των εργασιών, ενώ έχει θέσει υπό την αιγίδα της την προβολή αυτού του τόσο μοναδικού τουριστικού προϊόντος με τη χρηματοδότηση τόσο των εκδηλώσεων των εγκαινίων όσο και τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ τον προσεχή Σεπτέμβριο.