Ανάσα στην κτηματαγορά στοχεύει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την απόφαση που έλαβε ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «με διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα, προβλέπεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Η ρύθμιση αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και θα δώσει αποφασιστική ώθηση για την περαιτέρω ανάκαμψη την ελληνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%».
Την ίδια στιγμή, με τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών, προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που λήγει στις 19.12.2014, ως και τις 30.12.2014. Οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014, θα δηλωθούν ως και τις 31.3.2015. Επίσης με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η διαρκής ενημέρωση του Περιουσιολογίου ακινήτων με τις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης θα ισχύσει από 1.1.2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ