«Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα δεμένοι με την μοίρα του τόπου και πρέπει να δράσουμε συλλογικά χωρίς εντάσεις αλλά με ωριμότητα και με παρρησία να πούμε την αλήθεια», είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης μιλώντας στην Βουλή επί του προϋπολογισμού. Παράλληλα με το μήνυμα συναίνεσης που εξέπεμψε προς τις πολιτικές δυνάμεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Όπως είπε «οι διαβουλεύσεις είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν», ενώ τόνισε ότι «όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση μετά την θέση και αντίθεση έρχεται η σύνθεση». «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τελική αξιολόγηση θα οδηγηθεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τον κρίσιμο ρόλο του στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «θα προτιμούσα να μπορώ να λειτουργώ και να διαπραγματεύομαι έχοντας ήδη εξασφαλίσει την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση για τα αυτονόητα: ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε. με προνόμια αλλά και υποχρεώσεις, ότι στοχεύουμε σε μια εξωστρεφή οικονομία, ότι ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις και δεν τις εξοβελίζουμε, ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένουν στρεβλώσεις και παθογένειες προς διόρθωση, ότι τα προβλήματα που έφερε η κρίση δεν λύνονται με ιδεοληψίες».

Αναφορικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων είπε ότι «δεν έχουμε τελειώσει» και «δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε». «Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Χρειάζεται δύναμη, επιμονή και υπομονή», σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Το κρίσιμο θέμα, το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανεργία είναι να συνεχίσουμε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του μνημονίου».

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία μετατράπηκε «από παράδειγμα αποφυγής σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, βέβαια με μεγάλο κόστος για τους πολίτες». «Δεν έχουμε τελειώσει. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε. Η σταθεροποίηση είναι αναγκαία συνθήκη όχι όμως και ικανή συνθήκη για να φέρουμε την ανάπτυξη», πρόσθεσε και κάλεσε «να μην υποταχθούμε στην μιζέρια του χθες», ενώ διερωτήθηκε αν «μπορεί να δεσμευθεί η αντιπολίτευση για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων». «Οι μεταρρυθμίσεις είναι και θα είναι πάντα το ζητούμε της ίδιας της πολιτικής για ένα κράτος που πρέπει να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται», δήλωσε, ενώ διερωτήθηκε αν «μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην υιοθέτηση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».