Ανταπόκριση από Βερολίνο

Το Βερολίνο δηλώνει αλληλέγγυο με την Ελλάδα ενόψει των νέων δυσκολιών που αντιμετωπίζει με τις χρηματαγορές, τονίζει όμως, ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας – όχι χωρίς αυτήν.

«Είμαστε όλοι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αλλά αυτό μέσω της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος» δήλωσε σήμερα στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ – ασκώντας έτσι έμμεση κριτική στα σχέδια της Αθήνας να απαγκιστρωθεί πρόωρα από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.

Η ευρωζώνη, πρόσθεσε, στηρίζει την Ελλάδα, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί και η εμπιστοσύνη των αγορών. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά στη βάση του προγράμματος, κάτι που αποτυπώνεται και στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Άλλωστε, το πρόγραμμα εκπονήθηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο – για να μπορέσει η χώρα να βγει στις χρηματαγορές.

Απαντώντας στο ερώτημα για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας, η ίδια εκπρόσωπος είπε, ότι οι αποφάσεις των εταίρων θα ληφθούν περί το τέλος του χρόνου, λίγο πριν τη λήξη του δεύτερου προγράμματος.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτζ διευκρίνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς πληροφόρησε την Άνγκελα Μέρκελ για το σχέδιό του να βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αρνήθηκε να αποκαλύψει όμως την απάντηση της οικοδέσποινάς του. «Δεν είθισται να ανακοινώνονται το περιεχόμενο τέτοιων συνομιλιών» είπε.

Η «νέα κρίση» στην Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει και τους υπουργούς οικονομικών και οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά την έκτακτη σύσκεψή τους την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Το θέμα απασχολεί όμως καθημερινά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αρχίσουν να συνδέουν την κρίση στην Ελλάδα με τη γενικότερη κρίση στην Ευρωπη, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο.