Το σκληρό παιχνίδι των Αράβων της ΕΙΤ και μεγαλομετόχων της Forthnet στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι οδήγησε σε έναν άνευ προηγουμένου «συνασπισμό» της Vodafone Ελλάς και της Wind Hellas, οι οποίες υπέγραψαν συμφωνία δικαιώματος προαίρεσης για το 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, «οι Άραβες έπαιξαν πολύ σκληρό παιχνίδι και πέρασαν την κόκκινη γραμμή, αφού διαπραγματεύονταν παράλληλα με όλους». Όπως μεταδίδουν, ο συνδυασμός της ισχύος της καταστατικής μειοψηφίας που διαθέτει η Wind και η οικονομική «δύναμη πυρός» της Vodafone αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την συγκεκριμένη εξέλιξη, απέναντι στον «εμπαιγμό», όπως λένε.
«Σε αυτή την διαπραγμάτευση οι Άραβες φαίνεται ότι ξεπέρασαν τα όρια και εξώθησαν τις δύο εταιρίες σε συνασπισμό, οδηγώντας τες στο να «χτυπήσουν» την Forthnet» επισημαίνουν, σχολιάζουν ότι τίποτε δεν έχει λήξει και τονίζουν ότι πλέον η ΕΙΤ πιέζεται.
Τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι τρία. Το πρώτο είναι οι Άραβες να πωλήσουν την συμμετοχή τους αλλού. Το δεύτερο είναι να μοιράσουν το ποσοστό τους στην Wind και την Vodafone. Το τρίτο είναι οι δύο πάροχοι να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet, συνασπιζόμενοι με άλλους μετόχους. Ωστόσο, διακρίνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες ζυμώσεις.
Η συμφωνία μεταξύ Vodafone και Wind, η οποία υπεγράφη στις 4 Ιουνίου 2014, παρέχει στην πρώτη το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14,5 εκατ. μετοχών της Forthnet. κυριότητας της WIND, οι οποίες αντιστοιχούν στο 13,25% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Το option μπορεί να εξασκηθεί έως τον Ιούνιο του 2015. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί, η Vodafone και η Wind θα ελέγχουν από 19,75% της Forthnet, αντί 6,51% και 33% σήμερα αντίστοιχα. Η αξία της συναλλαγής κρατείται μυστική.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι η Vodafone επιδιώκει να έχει περισσότερες δυνατότητες στο ζήτημα της σταθερής τηλεφωνίας και έχει θέσει ως στόχο την παραμονή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη συμφωνία ως ένα κρίσιμο βήμα για την πολυαναμενόμενη συγκέντρωση της αγοράς. Όπως αναφέρουν, η συμφωνία ουδόλως επηρεάζει το κυοφορούμενο ντιλ μεταξύ Vodafone και hellasonline, το οποίο προχωρά κανονικά, κατά πληροφορίες βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης και αναμένεται να σηματοδοτήσει την νέα εποχή για την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της χώρας μας.