Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα διεξάγονταν ως αργά το απόγευμα της Δευτέρας με στόχο τη συμφωνία στους αριθμούς που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας για την περίοδο 2015-2018.
Το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη το μεσημέρι με αρχικό στόχο να ψηφιστεί ως τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση στην επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Την Τετάρτη στις 9 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη μαζί με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠαΣοΚ οι οποίοι θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο περιβλέπει πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013 ως και το 2018 αλλά και νέο «ψαλίδι» άνω του 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης.
Παράλληλα στο Σχέδιο προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος της επίτευξης και διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
Παρά ταύτα, ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το χρέος, αρμόδια κυβενρητικά στελέχη εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει το… «τερατώδες» για τα δεδομένα της ευρζώνης πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% (απαντάνται μόνο στην πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία).
Πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016 και αποτελεί τη βάση της νέας προσέγγισης.
Οπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας το βάρος της οικονομικής πολιτικής περνά πλέον στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας, το οποίο θα αποτελέσει και το επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.