H βιομηχανία παραγωγής αλουμινόχαρτου ΣΥΜΕΤΑΛ, θυγατρική της ΕΛΒΑΛ, εξάγει περίπου το 88% της παραγωγής της και στο χαρτοφυλάκιο πελατών της περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα πολυεθνικών.
Με παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα και στη Μάνδρα Αττικής, η ΣΥΜΕΤΑΛ παράγει μια σειρά προϊόντων foil αλουμινίου και εύκαμπτης συσκευασίας αλουμινίου, η οποία περιλαμβάνει από αλουμίνιο για συσκευασίες σοκολάτας και καπάκια γιαουρτιού ως εσωτερικές συσκευασίες τσιγάρων, αλουμίνιο για φαρμακευτική χρήση (blister και cod forming) και αλουμίνιο για φορμάκια συσκευασίας έτοιμου φαγητού (food containers), αλουμινόχαρτο για οικιακή χρήση και foil αλουμινίου για χρήση σε καλώδια και εφαρμογές μόνωσης.
Η ΣΥΜΕΤΑΛ καλύπτει τις ανάγκες ενός πελατολογίου που περιλαμβάνει πολυεθνικές εταιρείες όπως η Amcor, η Constantia, η Imperial Tobacco, η Japan Tobacco International, η Kraft και η Wrigley.
Διατηρώντας έναν ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό η ΣΥΜΕΤΑΛ πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων εκτός των ελληνικών συνόρων και ακολουθεί μια εμπορική πολιτική επέκτασης σε κάθε αγορά που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά ζήτησης.
Στα πιο πρόσφατα παραδείγματα επιχειρηματικής ανάπτυξης εντάσσονται η είσοδος σε νέα προϊόντα cod forming για φαρμακευτική χρήση, καθώς και η στρατηγική εμπορική τοποθέτηση στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.
Βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων της βιομηχανικής μονάδας της ΣΥΜΕΤΑΛ στα Οινόφυτα είναι η παραγωγή foil αλουμινίου. Το εργοστάσιο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 22.000 τ.μ. και σε αυτό εργάζονται συνολικά 147 άτομα.
Εχοντας θέσει ως στρατηγικό στόχο τον εμπλουτισμό του μείγματος παραγωγής με περισσότερα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (αλουμίνιο πάχους 6-40 mic κυρίως για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων), η διοίκηση της εταιρείας αναδιαμόρφωσε την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας σε 42.000 τόνους από 50.000 τόνους.
Το εργοστάσιο της ΣΥΜΕΤΑΛ στη Μάνδρα λειτουργεί συμπληρωματικά των εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα, καθώς παραλαμβάνει το foil που παράγεται εκεί και συνεχίζει την επεξεργασία, πραγματοποιώντας επιχάρτωση, coating και embossing για την παραγωγή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και στην καπνοβιομηχανία.
Τα βιομηχανοστάσια του ομίλου καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 10.800 τ.μ. σε οικόπεδο 24.000 τ.μ. και σε αυτά απασχολούνται συνολικά 116 άτομα. Η συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου ανέρχεται σε 15.000 τόνους. Στο εργοστάσιο βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.
Ο κύκλος εργασιών της ΣΥΜΕΤΑΛ αυξήθηκε το 2012 κατά 1,7% και διαμορφώθηκε σε 164,7 εκατ. ευρώ έναντι 161,9 εκατ. ευρώ το 2011. Τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 41% στα 11,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν αύξηση κατά 84% σε σχέση με το 2011 διαμορφούμενα σε 5,03 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ