Διήμερο εκδηλώσεων υπέρ της προστασίας και του γενικότερου ευ ζην των ειδών στους Υγρότοπους της Σάνης, οργανώνει το SaniResort στα πλαίσια του προγράμματος Sani Green. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή τη διεθνή γιορτή Eurobirdwatch και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Δράση για την Άγρια Ζωή, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 (για το κοινό και τους φιλοξενούμενους των ξενοδοχείων) και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (επισκέψεις σχολείων). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Παρατήρηση πουλιών, περιήγηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια –ζωγραφική και κατασκευές, υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας και απελευθέρωση πουλιών.
Το πρόγραμμα SaniGreen
Το πρόγραμμα SaniGreen, που συστηματοποίησε τις προσπάθειες της εταιρείας κάτω από μια ομπρέλα, ξεκίνησε το 2007 με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας στους τομείς ενέργειας, νερού και απορριμμάτων, όπως και τη δημιουργία περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στη βιοποικιλότητα και τοπική κοινωνία, με προγράμματα όπως, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία για τους υγρότοπους της Σάνης, την καταγραφή και προστασία των ειδών εκεί, και την φύτευση και φροντίδα πάνω από 10.000 δέντρων στην Κασσάνδρα σε καμένες περιοχές. Για τις πρωτοβουλίες της η εταιρεία έχει βραβευτεί με τις διεθνείς πιστοποιήσεις Green Key και Travelife Gold, ενώ εφέτος είναι σε διαδικασία πιστοποίησης EMAS/ISO 14001.
Εφέτος, κατά τον τέταρτο χρόνο καταγραφής των ειδών της περιοχής, η οποία υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ήδη εφαρμόζονται μέτρα προστασίας σύμφωνα με σχετική μελέτη, όπως η εγκατάσταση τεχνητών νησίδων για φώλιασμα απειλούμενων ειδών. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις και σημεία πληροφοριών της βιοποικιλότητας για τον επισκέπτη, ενώ έχουν διοργανωθεί επισκέψεις σχολείων της Χαλκιδικής και ενημέρωσης για τη σημασία του φυσικού θησαυρού.
Φωτογραφικό άλμπουμ «Οι Υγρότοποι της Σάνης»

Το οικολογικό καταφύγιο της Σάνης εικονίζεται στο φωτογραφικό άλμπουμ «Υγρότοποι της Σάνης –Ενας Θησαυρός της Φύσης», που παρουσιάστηκε πέρυσι από το SaniResort, μετά από έναν χρόνο επιστημονικής καταγραφής και έναν ακόμα επεξεργασίας του υλικού. Χρηματοδοτημένη εξ ολοκλήρου από τη Σάνη ΑΕ, η μελέτη, την οποία πραγματοποίησε ο Λευτέρης Κακαλής (MSc Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος), με την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Τριαντάφυλλου Ακριώτη, είχε στόχο εκτός από την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που ενδημεί στους υγροτόπους της Σάνης, την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που αφορά στην προστασία της περιοχής γενικότερα και ειδικότερα των ειδών, κάποια από τα οποία είναι διεθνώς απειλούμενα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι υγρότοποι της Σάνης αποτελούν έναν σημαντικό περιφερειακό υγρότοπο της Βόρειας Ελλάδας, η σημαντικότητα του οποίου υπολείπεται αυτής των μεγάλων υγροτοπικών συστημάτων της χώρας (π.χ. υγρότοποι Ραμσάρ), αλλά είναι μεγαλύτερη από πολλούς άλλους εφάμιλλου μεγέθους. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρήθηκε ανά τετραγωνικό η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιοποικιλότητα πουλιών στη χώρα και καταγράφηκαν σχεδόν τα μισά είδη σε σύνολο 440-450 σε όλη την Ελλάδα (συνολικά 214 είδη της ορνιθοπανίδας, πολλά από τα οποία είναι αυστηρώς προστατευόμενα). Χαρακτηριστικά, το 31% του ειδών εντάσσονται στο αναθεωρημένο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (το 16% στις τρεις σημαντικότερες κατηγορίες του βιβλίου).
Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα και στο blog.