Η πώληση του μεριδίου της Vodafone στη Verizon, δηλαδή η τρίτη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και το μέρος του τιμήματος από τη συναλλαγή θα επενδυθεί σε δίκτυα νέας γενιάς στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Group κ. Βιτόριο Κολάο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Οπως τονίζει, ζήτησε από τη Vodafone Ελλάδας να ετοιμάσει πλάνο προκειμένου να εξεταστούν νέες επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ εξηγεί ότι η Ευρώπη έχει χάσει έδαφος στις τηλεπικοινωνίες. Ο κ. Κολάο επικρίνει το νέο τηλεπικοινωνιακό πακέτο της Κομισιόν καθώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερα σχήματα και μεγαλύτερες επενδύσεις, τονίζει ότι το τούνελ της κρίσης θα είναι μακρύ και σημειώνει ότι το μόνο που θα διασφαλίσει πως θα υπάρχει φως στο τέλος του θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης κάνει έκκληση στην ΕΕΤΤ για γρήγορο έλεγχο της δεσπόζουσας θέσης της Cosmote στην αγορά, υπερασπίζεται το σχέδιο συνεπένδυσης με τη Wind, δεν βλέπει όμως την πιθανότητα συγχώνευσης με την εταιρεία στο άμεσο μέλλον.
Γιατί πουλήσατε το μερίδιό σας στη Verizon;
«Πρόκειται για μια επιτυχημένη ιστορία δύο εταιρειών που δημιούργησαν μια τρίτη επιχείρηση η οποία έγινε μεγαλύτερη από τους δημιουργούς της. Υστερα από επενδύσεις πολλών ετών η Verizon έγινε τόσο μεγάλη που σε κάποιο σημείο έπρεπε πια κάπου να ανήκει. Εξετάσαμε διάφορες λύσεις και εναλλακτικές. Στη ζωή όμως έρχεται η στιγμή που πέφτει στο τραπέζι μια αξία που έχει νόημα. Ετσι, παρ’ όλο που είναι σπουδαία εταιρεία, με μεγάλο μέλλον και καλό μάνατζμεντ, είχαμε μειοψηφική παρουσία, δεν είχε το Vodafone brand και δεν διοικείτο από εμάς. Η πώληση ήταν το σωστό πράγμα και αυτό που έπρεπε να γίνει».
Τα χρήματα ήταν πολλά.
«Πολλά χρήματα για τους μετόχους μας και για επενδύσεις σε τεχνολογία, σε 4G και νέα γρήγορα ευρυζωνικά δίκτυα στη σταθερή και στην κινητή. Επίσης ήταν μια σπουδαία ευκαιρία να επιταχύνουμε τη στρατηγική της εταιρείας, το «σχέδιο Spring»».
Θα υπάρξει «σχέδιο Spring» για την Ελλάδα; Θα διοχετεύσετε μέρος του τιμήματος από την πώληση του ποσοστού της Verizon;
«Το «σχέδιο Spring» αποτελεί πρότζεκτ ολόκληρου του ομίλου Vodafone. Μόλις τελείωσε μια συνάντηση με τον Γλαύκο Περσιάνη και τη διοικητική ομάδα της Vodafone Ελλάδας όπου συζητήσαμε τι χρειάζεται για να φέρουμε στους έλληνες καταναλωτές την καλύτερη δυνατή εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε. Ελπίζω ότι θα κάνουν μια καλή δουλειά που θα πείσει τους ανθρώπους μας ότι μέρος από τα χρήματα του σχεδίου θα έρθει στην Ελλάδα».
Η Ευρώπη χάνει έδαφος στα δίκτυα νέας γενιάς; Τι χρειάζεται να γίνει;
«Η Ευρώπη έχασε έδαφος για δύο λόγους. Υπάρχει πολυδιάσπαση κανόνων και αγορών. Αν δείτε την Αμερική, η Verizon έχει 4G σε συχνότητες που είναι δικές της για πάντα. Στην Ευρώπη κάθε χώρα πουλάει συχνότητες σε διαφορετική στιγμή, διαφορετικές τιμές και διαφορετική διάρκεια και δεν είναι ποτέ για πάντα. Η Ευρώπη αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο πολλές ξεχωριστές αγορές αλλά και από την υπερβολική ρύθμιση, άλλοτε με καλές και άλλοτε με λιγότερο καλές προθέσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερις εταιρείες ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί κανονισμοί και δημιουργούνται συνεχώς νέοι μικροί πάροχοι. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερους και ισχυρότερους παίκτες με δυνατότητα για επενδύσεις. Στην Ευρώπη η πολιτική έχει εστιάσει σε μικρές ρυθμίσεις και αυτό επιβραδύνει τον κλάδο».
Αρα συμφωνείτε με τον πυρήνα των προτάσεων της αντιπροέδρου Κρους.
«Συμφωνώ με τον στόχο της δημιουργίας ενός ελκυστικού ευρωπαϊκού κλάδου με αληθινούς, ικανού μεγέθους, «παίκτες». Δεν έχω πεισθεί ότι γίνονται τα σωστά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δείτε τη Vodafone, δεν έχουμε αγοράσει σε νέες ευρωπαϊκές αγορές επί δέκα χρόνια ενώ αγοράσαμε έξω από την Ευρώπη. Γιατί; Γιατί υπάρχουν λιγότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με αγορές εκτός Ευρώπης. Ετσι, αν ήμουν η επίτροπος Κρους, θα αναρωτιόμουν: «Τι κάναμε που σταματά τη Vodafone από το να αγοράζει στην Ευρώπη;». Ας δούμε τα τέλη τερματισμού στην κινητή. Χάνουμε 6%-7% μόνο από αυτό. Εχει νόημα; Ποιος είναι ο σκοπός; Να βοηθηθούν οι μικρότεροι παίκτες. Μα η πολιτική δεν είναι να έχουμε μεγαλύτερους παίκτες; Νομίζω ότι υπάρχουν καλές προθέσεις, δεν είμαι βέβαιος όμως ότι δημιουργούμε τις συνθήκες για μεγαλύτερους παίκτες».
Βλέπετε φως στο τούνελ της ευρωκρίσης;
«Βλέπω φως, το τούνελ όμως είναι πολύ μακρύ. Η Ευρώπη και κυρίως η Νότια Ευρώπη μπορεί να ανακάμψει, η ανάκαμψη όμως πρέπει να περάσει από βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στη δημόσια διοίκηση, στον ανταγωνισμό και στην παραγωγικότητα. Η ενθάρρυνσή μου προς την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία –η Πορτογαλία κάνει καλή δουλειά –είναι να φανούν γενναίες στην εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων έχοντας ως στόχο τη δημιουργία εργασίας για τους νέους, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος. Με αυτές τις πολιτικές το τούνελ θα είναι μακρύ, θα υπάρχει όμως φως στο τέλος του».
Και χωρίς αυτές;
«Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Νότια Ευρώπη θα έχει μειονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο. Η Ελλάδα δίνει ένα καλό παράδειγμα σταθερότητας. Ποια είναι όμως η εναλλακτική; Η εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η αστάθεια, η υποτίμηση, η μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων της οικογένειας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ ανεργίας και ντε φάκτο φτωχότερης ζωής».
Η Vodafone και η Wind έχουν ανακοινώσει συνεπενδύσεις σε δίκτυα. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της συνεργασίας;
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης περιόδου επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα και σε νέες υπηρεσίες. Η ελληνική οικονομία είναι μικρή και ξεκάθαρα σε ύφεση. Αυτή η συνεργασία αποτελεί έναν τρόπο για να συνδυάσουμε τα επενδυτικά σχέδιά μας με αυτά ενός μικρότερου ανταγωνιστή προκειμένου να σώσουμε χρήματα που μπορούν να επανεπενδυθούν για να δημιουργήσουμε υποδομές ταχύτερα. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας που θα υποστηρίξουν όχι μία εταιρεία αλλά δύο, κάτι που θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε την Cosmote, η οποία έχει δεσπόζουσα θέση καθώς διαθέτει μερίδιο περίπου στο 50% της αγοράς. Είναι καλό για τη χώρα, τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό».
Υπονοείτε ότι η ΕΕΤΤ πρέπει να ρυθμίσει την Cosmote;
«Οταν μια εταιρεία ελέγχει το 51% της αγοράς της κινητής, πιθανώς το 70% των κερδών και το 85% των χρηματορροών, είναι αρκετά ισχυρή. Αρα ο ρυθμιστής πρέπει να διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ένα ισότιμο πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ του δεσπόζοντος παίκτη και των άλλων παικτών. Για παράδειγμα, έχουν το 80% του μεριδίου της αγοράς στις νεαρές ηλικίες, όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους ανταγωνιστείς διότι έχουν «κλειδώσει» την πελατειακή βάση τους. Εχουμε καταθέσει σχετική αίτηση και κάνω έκκληση στον ρυθμιστή για γρήγορο έλεγχο της κατάστασης».

Βρήκαμε την κατάλληλη λύση για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό

Στο παρελθόν είχατε επιχειρήσει τη συγχώνευση με τη Wind. Αποτελεί αυτό το πρότζεκτ ευκαιρία για άλλους σχεδιασμούς;

«Είναι νωρίς και δεν το ξέρουμε. Ειλικρινά έχουμε μια φοβερή εταιρεία και πλάνο. Βρήκαμε την κατάλληλη λύση για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό. Προς το παρόν εστιάζουμε στο να υλοποιήσουμε την κοινή εταιρεία με τη Wind και τα νέα δίκτυα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο για την ώρα».

H Vodafone θα συμμετάσχει στην επόμενη δημοπρασία πώλησης του φάσματος;
«Δεν ανακοινώνουμε τα εμπορικά μας σχέδια εκ των προτέρων. Το φάσμα είναι σημαντικό και, αν δείτε τη συμπεριφορά μας, κάθε φορά που βρίσκουμε μια οικονομική ευκαιρία, αγοράζουμε ποιοτικό φάσμα. Η πρότασή μου προς την κυβέρνηση είναι να σκεφθεί το πλεονέκτημα μιας καλής ευρυζωνικής υποδομής ως προς το τίμημα που θα εισπράξει. Και τα δύο είναι θεμιτά, πρέπει όμως να εξισορροπηθούν με ευφυή τρόπο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ