Την ανάγκη επαναδιατύπωσης της δομής και αρχιτεκτονικής εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, επεσήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Σάλλας τόνισε ότι με βάση μια σειρά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και εφόσον η πορεία υλοποίησης του συμφωνημένου προγράμματος και των μακροοικονομικών μεγεθών εξελιχθεί ομαλά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να οδηγούν στην απόλυτη ασφάλεια εξυπηρέτησης του χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε:
·η μεταφορά στο ESM του δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην υπολογίζεται στο δημόσιο χρέος
·η αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους που κατέχουν οι χώρες, με περιορισμένη μείωση των επιτοκίων και η χρονική επέκταση των χρεολυσίων
·η ανανέωση (roll over) των ομολόγων ύψους 10 δισ.ευρώ που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και τα ομόλογα που κατέχει απευθείας η ΕΚΤ, με παράλληλη επιστροφή των κερδών που έχουν πραγματοποιήσει τόσο αυτές, όσο και οι χώρες, από επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Ο κ. Σάλλας στην ομιλία του έκανε λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται, από πλευράς εικόνας και προσδοκιών, στο καλύτερο σημείο της τελευταίας 5ετίας».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι «η επικράτηση του ρεαλισμού στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί μια πολύ θετικότερη εικόνα για την χώρα. Δημιουργεί την εικόνα μιας χώρας με συνέπεια, αποφασιστικότητα, ικανή να αλλάξει, και πράγματι αλλάζει, το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για αυτήν τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν για την ουσιαστική αναστροφή της οικονομικής πορείας. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων και ενεργειών που θα καθορίσουν το μέλλον της.
«Και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει νομίζω να αποκτήσουμε »ηθικά ερείσματα» και οικονομικά επιχειρήματα για να διεκδικήσουμε αυτά που κατά κάποιο τρόπο δικαιούμαστε. Οι συνθήκες που θα το επιτρέψουν, ήδη διαμορφώνονται».