Δόση 8,1 δισ. ευρώ θα διεκδικήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά οπωσδήποτε εντός του Ιουλίου, με επίκεντρο την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου για την κινητικότητα 12.000 υπαλλήλων, ενέργεια που θα προχωρήσει σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Αγνωστο ωστόσο παραμένει το πρόσωπο που θα βρίσκεται στη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Αντώνη Μανιτάκη.
Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Eco-fin αντίστοιχα στο Λουξεμβούργο, εν μέσω δραματικών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύουν στην Αθήνα ότι η ομαλή συνέχιση του προγράμματος προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας μέσα στον Ιούλιο. Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε από την πλευρά του τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Η χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αναμόρφωση του δημοσίου τομέα και ειδικότερα στον τομέα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων»
δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, θέτοντας ο ίδιος στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της μετακίνησης 12.000 υπαλλήλων του Δημοσίου. Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε στο Eco-fin τους ομολόγους του ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας και η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου.
Ερχεται ο Σόιμπλε, πίεση από ΔΝΤ
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ευχήθηκε ταχεία άρση του αδιεξόδου. Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται στην Αθήνα στο διάστημα από 15 ως 20 Ιουλίου. Το βράδυ της Πέμπτης και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν έκανε επίκληση στο «πνεύμα υπευθυνότητας των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα».
Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις εξέδωσε δήλωση-προειδοποίηση προς την Αθήναστην οποία αναφέρεται στο ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας ως το τέλος Ιουλίου.«Αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιουλίου, όπως αναμενόταν, δεν θα προκύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται ως το τέλος Ιουλίου του 2014» σημείωσε ο κ. Ράις.
Η προειδοποίηση αφορά ασφαλώς και την πλευρά της Ευρώπης ώστε να κλείσει το κενό χρηματοδότησης στο δεύτερο μισό του 2014. Το χρηματοδοτικό αυτό κενό έχει ανακύψει καθώς οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης αρνούνται (προς το παρόν) να υλοποιήσουν τη συμφωνία για μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων (ANFA) που αγόρασαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως δεσμεύτηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012. Το ποσό των ANFA φθάνει τα 2,1 δισ. ευρώ το 2012 και συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Ο επόμενος σκόπελος είναι ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ το 2013, καθώς το νούμερο αυτό εντάσσεται επίσης στο χρηματοδοτικό μείγμα. Μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση ζητεί μετακίνηση ενός μέρους του στόχου για το 2014, κάτι όμως που δυσχεραίνει τους υπολογισμούς.
Παράθυρο για το χρέος
Στη συνεδρίαση του Εurogroup συζητήθηκε η συμφωνία για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωμηχανισμό (ESM) και το νέο πλαίσιο για τις τραπεζικές διασώσεις. Το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν το 20% στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ESM το 80% και ότι η συνεισφορά των κυβερνήσεων στην ανακεφαλαιοποίηση θα υποχωρήσει στο 10% του απαιτούμενου κεφαλαίου δύο χρόνια μετά την ισχύ των κανονισμών.
Ο ESM θα προχωρεί στην απευθείας στήριξη τραπεζών μόνο αφού θα έχουν εξαντληθεί οι επιλογές του «bail-in» και της κρατικής στήριξης.
Η αναδρομική ισχύς της ανακεφαλαιοποίησης που αφορά την Ελλάδα θα αποφασίζεται κατά περίπτωση και με κοινή συμφωνία του Eurogroup, κάτι που ανοίγει παράθυρο για τη μείωση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο του 2014, όπως ανέφερε προ μηνός στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Ιουνίου 2013

HeliosPlus