Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη» εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ» προσέθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την πολιτική βούληση από πλευράς ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Όπως τόνισε, η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου.

Όπως διευκρίνισε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην τράπεζα Κύπρου.

Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται εισφορά από μέρους των καταθετών στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην περίπτωση της τράπεζας Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, η δήλωση της Ευρωομάδας αναφέρει: «Το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική συμφωνία επί του θέματος θα υπογραφεί εντός της ημέρας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα συνοδεύεται από τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος διευκρινίζοντας ότι από τις ρωσικές αρχές υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τις ρωσικές αρχές.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντικό, η συμφωνία για το δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου να επιτευχθεί σήμερα». Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν σκληρές και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου, Ν.Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Ο επίτροπος οικονομίας ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Το τέλος του θρίλερ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τράπεζα Κύπρου διασώζεται οριστικά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν θα υπάρξει κούρεμα στις άλλες τράπεζες.

Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

«Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Ανστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με μήνυμα τους στο Twitter ο κ. Ανστασιάδης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον συνεχάρει για την κατάληξη των προσπαθείων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με κοινοτικούς παράγοντες, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Στο δείπνο παρακάθισαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διαβουλέυσεις μάλιστα του κ. Ανστασιάδης με την τρόικα και τους υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών που κλήθηκαν απλώς να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για αυτό. Απλώς εκτίμησε πως με τη συμφωνία αυτή θα σωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης τόνισε πως «Κορυφώνονται οι προσπάθειες» για την επίτευξη συμφωνίας.

Νωρίτερα, παρέμενε ανοικτό εάν η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, ύψους 9 δισεκ. ευρώ, επρόκειτο να ανακατευθυνθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ μέσω ELA θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί, όπως και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου. Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Eκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών στην Λαϊκή -δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.