To 10% των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου – το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε κίνηση επιβατών – απέκτησε το κινεζικό επενδυτικό fund CIC (China Investment Corporation), πλειοδοτώντας έναντι πέντε άλλων εταιρειών – οι δυο βρετανικές. Δεν ανακοινώθηκε το ποσό που κατέβαλε ο κινέζος επενδυτής αλλά πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 650 εκ. δολάρια.

Τελευταία, κινεζικές επιχειρήσεις και κινέζοι ιδιώτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε κτήματα και κτίρια της Βρετανίας. Επωφελούμενοι της κρίσης του ευρώ και της Ευρωζώνης «είναι πρόθυμοι να αγοράσουν γήπεδα, εργοστάσια, κατοικίες ακόμη και στα φιορδ της Νορβηγίας ή στα γαλλο-ισπανικα Πυρηναία», γράφει το βρετανικό «Economist».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2012 κινεζικά κεφάλαια έκαναν επενδύσεις σε βιομηχανίες χωρών της Ευρωζώνης ύψους 23.9 δις δολαρίων. Την μερίδα του λέοντος πήρε η Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο η Βρετανία.

Σήμερα 171 βιομηχανικά εργοστάσια της Γερμανίας μόνο κατ’ όνομα είναι γερμανικά. Περιήλθαν στην ιδιοκτησία κινεζικών επενδυτικών Οίκων και κινέζων εκατομμυριούχων. Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 158 και το 2009, όταν πρωτοεκδηλώθηκε η όρεξη της Κίνας για ευρωπαϊκές βιομηχανίες ήταν μόνο 84. Υπερδιπλασιάστηκαν σε λιγότερο από τρία χρονια.

Η Κίνα μεταμορφώνεται με γιγάντια βήματα σε πιο ώριμη βιομηχανική κοινωνία, διαπιστώνει το γερμανικό «Spiegel» και προς τον σκοπόν αυτό «αναζητεί οπουδήποτε βιομηχανική παραγωγή η οποία θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση».

Το περιοδικό τονίζει ότι η προσοχή των κινέζων επενδυτών συγκεντρώνεται σε βιομηχανίες που παράγουν νέα προϊόντα της τεχνολογίας, της γενετικής και της προχωρημένης ενεργο-διαστημικης έρευνας.