Μια χαμένη γενιά 14 εκατομμυρίων νεαρών ευρωπαίων ανέργων κοστίζει στα κράτη μέλη της ευρωζώνης το κολοσσιαίο ποσό των 153 δισεκατομμυρίων ευρώ ή αλλιώς το 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετησίως, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έρευνα για την ανεργία που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Η υπηρεσία ερευνών της ΕΕ Eurofound ανακάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι ηλικίας 15 έως 29 ετών που δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν παρακολουθούν κάποιο επιμορφωτικό πρόγραμμα έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ και κοστίζουν στην ΕΕ τρία δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα σε κρατικά επιδόματα και χαμένη παραγωγικότητα.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) δήλωσε ότι η Ευρώπη «αποτυγχάνει στην τήρηση του κοινωνικού της συμβολαίου, με τη νεανική και αυξανόμενη πολιτική δυσαρέσκεια να οδεύει προς επίπεδα παρόμοια με εκείνα που πυροδότησαν της εξεγέρσεις στης Αραβικής Ανοιξης».

Η έρευνα στηρίζει αυτούς τους φόβους, καθώς οι νέοι της επίμαχης ομάδας εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ενασχόλησής τους με την πολιτική από ό,τι εκείνοι που εργάζονται.
«Οι συνέπειες μιας χαμένης γενιάς δεν είναι απλώς οικονομικές, αλλά και κοινωνικές και ενέχουν τον κίνδυνο οι νέοι να προτιμήσουν να απέχουν από τη δημοκρατική συμμετοχή τους στα κοινά», προειδοποιεί η έρευνα. Ο αριθμός των νεαρών εργαζόμενων ενηλίκων σε 26 κράτη-μέλη είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Εκείνοι που εργάζονται απασχολούνται για λιγότερες ώρες και λιγότερο ασφαλείς θέσεις εργασίας. Πέρυσι, το 42% των νεαρών εργαζόμενων Ευρωπαίων είχαν θέσεις προσωρινής απασχόλησης, ποσοστό που τριπλασιάστηκε σε μια δεκαετία.

Συνολικά το 30% ή 5,8 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης –ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από το 2001.

Μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση που ξέσπασε το 2008, υπήρξε αύξηση της τάξης του 28% στο κόστος συντήρηση των νεαρών ευρωπαίων ανέργων, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει σχετικά έξοδα ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τη Γαλλία 22 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη Βρετανία 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις αρχές του μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ανέφερε ότι παγκοσμίως οι νέοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι από ό,τι οι ενήλικες και ζήτησε από την ομάδα κρατών του G20 «να ακολουθήσει νέες προσεγγίσεις».
Η νέα έρευνα της ΕΕ υπολογίζει ότι σε ποσοστό στου ετήσιου ΑΕΠ, η Ιρλανδία έχει χάσει το 2,8% λόγω «αδρανών» νεαρών ενηλίκων εντός του 2011, ενώ η Ελλάδα το 3,28% και η Πολωνία το 2,4%.