από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Σύνοδος Κορυφής: Οι 17 χαιρέτισαν τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα

Στην ελληνική αποστολή κυριαρχεί αισιοδοξία για την επόμενη μέρα - Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα υπό το φως της έκθεσης της Τρόικας - Νέα πρωϊνή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ
Σύνοδος Κορυφής: Οι 17 χαιρέτισαν τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τη στήριξη που ανέμενε και διεκδικούσε από τους Ευρωπαίους ηγέτες εδώ και πολλές ημέρες, έλαβε τελικά ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, καθώς υπήρξε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η θετική δήλωσή τους, με την οποία αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση επί της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Στην ελληνική αποστολή κυριαρχεί αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, μετά τη θετική εξέλιξη που υπήρξε με την ένταξη στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, μια παραγράφου για την Ελλάδα, στην οποία αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα, ενώ παροτρύνεται να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Βέβαια, στη δήλωση των ευρωπαίων, γίνεται σαφής αναφορά στην επικείμενη έκθεση της τρόικας, με βάσει την οποία θα γίνει και η αξιολόγηση της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης στην προσεχή Σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένει ο Πρωθυπουργός να αποφασισθεί και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Oυσιαστικά, εξουσιοδοτείται το Eurogroup να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, με βάσει και την έκθεση της τρόικας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για να…επαναδρομολογηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, για το οποίο επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει ταχεία εφαρμογή του, ενώ επαινούνται και οι «αξιοσημείωτες προσπάθειες» του ελληνικού λαού.

Η θετική αναφορά των Ευρωπαίων

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης» αναφέρεται στην παράγραφο που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και συνεχίζει ως εξής:

«Η Ευρωομάδα θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».

Θετικοί οι Ρομπάι και Ολάντ

 

Υποστηρικτικοί για την Ελλάδα ήταν στις δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ -συναντήθηκε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και συζήτησαν το ζήτημα Ελλάδας και Ισπανίας- εξήραν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο κ. Ρόμπαϊ αναφέρθηκε στις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» του ελληνικού λαού και σημείωσε ότι η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ υπογράμμισε πως οι ηγέτες του ευρώ στη δήλωσή τους υπογράμμισαν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.  

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ολάντ, αφού ανέφερε ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη, υπογράμμισε πως σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. 

Ψήφιση των μέτρων πριν τις 12 Νοεμβρίου

Για τον Πρωθυπουργό το βασικό μέλημα από εδώ και πέρα, μετά την εξασφάλιση της θετικής αναφοράς στα συμπεράσματα της Συνόδου, είναι να κλείσει οριστικά η συμφωνία με την τρόικα, κάτι που εκτιμάται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η προσπάθεια στρέφεται τώρα στον επόμενο κρίσιμο σταθμό που είναι η 12η Νοεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, από το οποίο αναμένει ο κ. Σαμαράς να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι, με βάσει την πληροφόρηση που υπάρχει από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι η ψήφιση του πακέτου των μέτρων, αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών, να γίνει πριν από τις 12 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να κατατεθεί και ο προϋπολογισμός με απόφαση να ψηφισθεί και αυτός πριν από τη σύνοδο του Eurogroup.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν βεβαιότητα ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, σημείωνε ότι στα περισσότερα σημεία επί του δημοσιονομικού πακέτου, αλλά και επί των διαρθρωτικών, υπάρχει συμφωνία και υπενθύμισε τη δήλωση της τρόικας των βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Προβληματικό είναι το πεδίο στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι αισιόδοξοι πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Άμεση εκταμίευση όλης της δόσης ζήτησε ο Σαμαράς - Και δεύτερη συνάντηση με Μέρκελ

Την άμεση εκταμίευση ολόκληρης της δόσης, και όχι τμηματικά, ζήτησε ο κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξαγόνταν έως και μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός των επομένων ημερών θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, υπενθυμίζοντας τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

Ο κ. Σαμαράς συναντιέται για δεύτερη φορά με την κυρία Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου. Η συνάντηση ξεκίνηση στις 10:30 ώρα Ελλάδος και ενώ η γερμανίδα καγκελάριος  επισκέφτηκε τα γραφεία της ελληνικής αποστολής.

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μίλησε εκτεταμένα για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, λέγοντας με έμφαση, πως αυτές φέρνουν αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ενώ ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς, καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης.  

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει εκείνη την ισορροπία που θα της επιτρέψει να συνδυάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και ανέφερε ότι εάν η πρόταση Ρομπάι είχε εφαρμοστεί από την αρχή, τότε και η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στο σημερινό σημείο.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: Κλείνουμε με την τρόικα και ζητάμε άμεση εκταμίευση της δόσης 
Για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα συζήτησαν Σαμαράς - Μέρκελ στις Βρυξέλλες 
Α. Σαμαράς: Δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος για την εκταμίευση της δόσης 
 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ναι σε κάποιες χώρες | 20/10/2012 11:02
  Το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα Χρυσή Αυγή λέει ναι στην Ευρώπη της Γερμανίας διότι μόνο αυτή κα΄ποτε όρθωσε το ανάστημά της εναντίον του παγκόσμιου σιωνισμού, μέσω του αθάνατου Αδόλφου Χίτλερ. Λέμε όχι στην σιωνιστική Αγγλία. Ζήτω η Χριστιανισμός!
  zaglos
  απάντηση04
   
   
  Που είστε ρε 25-30ρηδες ελεύθεροι με όνειρα !?!? | 19/10/2012 17:58
  Ένα ντού είναι, κοιτάξτε την ΧΑ αυτοί οι αλήτες με την πρώτη είναι στο κοινοβούλιο. Ο λαός θέλει κάτι καινούργιο, βεβαίως όχι στυλ ΧΑ. Αφήστε τις ιδεολογίες τις σημερινές, Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, THIS IS MY LIFE!!!!! Άντε ρε 5-8-10 τσακάλια Manangments και 5 πανεπιστήμια όλοι μαζί να φτιάξετε το μέλλον σας και το μέλλον όλων και στο διάολο οι πολιτικοί και η πολιτική. Δείξτε κάτι καινούργιο στον πλανήτη, σήμερα όλα τρέχουν με ταχύτητα φωτός, με ένα κλικ φτάνεις στο Μαλάουι και στην Αλάσκα. Η αρχή του Αρχιμήδη και το Πυθαγόρειο Θεώρημα δεν σβήνουν ποτέ. Το, πχ Flower Power κράτησε δεκαετίες και ακόμη είναι μεγάλος πληθυσμός οι 60-70ρηδες στον πλανήτη, βλέπε TETRA PACK ποιοί είναι αυτοί νομίζετε, τσιράκια της MOODY'S ??????? όχι είναι από το Woodstock.... Απλώστε μια παντέρα HELLAS accross the borders της πατρίδας μας, ΤΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ κλπ. Σήμερα στον κόσμο όλοι διαβάζουν Ελληνική Ιστορία, έχει κλαπ που μιλούν μόνο αρχαία ελληνικά, φαρμακευτική, ιατρική και άλλα αμέτρητα που εμείς δεν δίνουμε σημασία, TEST PAPANIKOLAOY... είναι αμέτρητα......στο CERN οι μεγαλύτερη ομάδα είναι΄΄Ελληνες, οι Κινέζοι διαβάζουν ελληνική ιστορία, Πλάτων, Σωκράτης, Ιπποκράτης, Λεωνίδας και βάλε υπάρχουν παντού σε κάθε βιβλιοθήκη, στην Ιαπωνία διαβάζουν ιστορία Λευκάδιου, οδός που ήταν για πτώχευση στο Kyoto την ονόμασαν ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ και έγινε η πρώτη, ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ θα βρεις σε όλη την Ιαπωνία με ελληνικά γράμματα. Στο πανεπιστήμιο Μπορντό έχουν στη είσοδο την προτομή του Καρρά... ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ. Είναι βέβαιο ότι οι έλληνες θα την βγάλουμε με φασολάδα, και ξυλόσομπες ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν και λεφτάδες έλληνες και ξένοι, άλλοι gamblres for the new άλλοι πατριώτες με χοντρά πορτοφόλια. Έχουμε Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Παλαμά, Σολωμό, Παπαδιαμάντη και μια καραβιά τόνων, είμαστε στην Ιθάκη με τον Καβάφη και Λευτέρη, Παπανικολάου που απλώνει το μπουζούκι και κάποιον Ζαμπέτα και Στράτο στο πάλκο και την Μαριάνα Β
  ch ak
  απάντηση31
   
   
  ΓΙΑΤΙ ΠΑΠΠΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΓΙΑ ΔΕΝ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ !!!!!!! | 19/10/2012 16:37
  για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα λαμόγια της Ευρώπης.... http://www.youtube.com/watch?v=8_s-WNvld-M
  ch ak
  απάντηση04
   
   
  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα λαμόγια της Ευρώπης.... | 19/10/2012 16:34
  http://www.youtube.com/watch?v=8_s-WNvld-M
  ch ak
  απάντηση04
   
   
  Αυτό είναι για Νόμπελ., | 19/10/2012 16:20
  για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα λαμόγια http://www.youtube.com/watch?v=8_s-WNvld-M
  ch ak
  απάντηση05
   
   
  αχ ... | 19/10/2012 11:44
  αυτήν την καημένη λεξούλα , την αισιοδοξία , τόσες φορες που την ακούσαμε εαν κάθε φορά γινόταν και κάτι τώρα θα έπρεπε πραγματικά να πανηγυρίζουμε. η κοροιδία πια στο μεγαλείο της, αλλά βρε τι να πω η γιαγία και ο παππούς το εκλογικό τους σώμα δηλαδή τα πιστεύει αυτά και χαίρεται για την επιλογή της
  τι χαρά ειναι αυτήν
  απάντηση63
   
   
  δεν μας χαίζετε εσείς και τα... | 19/10/2012 10:33
  χαιρετίσματά σας μακάκες, που μας έχετε αλλάξει τον αδόξαστο...
  χαιρέτα μου τον πλάτανο...
  απάντηση161
   
   
  συγχαρητήρια για την "επαναδιαπραγμάτευση" | 19/10/2012 07:45
  Ωραία! Πήρε ο σαμαράς θετική αναφορά και πανηγυρίζει...Τώρα ας πάρει και τα μέτρα μπας και μπουν σε δεσμευμένο λογαριασμό τα 31 δις που ΔΕΝ θα πέσουν στην αγορά. Α, και μην ξεχάσουμε να τον συγχαρούμε για τα απαοτελέσματα της "επαναδιαπραγμάτευσης"...
  grt
  απάντηση184
   
   
  Ακομα για πρόβατα μας έχουν | 19/10/2012 07:39
  Υπάρχει άνθρωπος με λογική που να μη βλέπει την κοροιδία των ευρωπαίων.Χωρίς να έχουμε κάνει ακόμα τίποτα , από εκεί που μας έφτυναν μας γλύφουν. Ξέρουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και προσπαθούν να το βοηθήσουν μέ όποιο τρόπο μπορούν να επιβιώσει. Και είδατε πως 17 αρχηγοί κρατών συντονίστηκαν και δουλευουν όχι μόνο εμάς αλλά και τους δικούς τους λαούς.Ότι ανακοίνωση "διαρρέει" να ειστε σίγορη ότι ειναι αυτό που θέλουν να ακούσουμε. Δυστυχώς ακόμα για πρόβατα μας έχουν. καλή τυχη αδέρφια
  Zaratoustras
  απάντηση144
   
   
  ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ | 19/10/2012 07:21
  ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ , ΟΙ ΚΟΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΙΕΝΤΙΣΜΟΙ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΝΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΜΟΛΙΣ ΣΒΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ,ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ
  ΚΩΣΤΑΣ Τ
  απάντηση144