Οι υψηλές, μη-ανταγωνιστικές, τιμές του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο ή σε μεταφορά σε γειτονικές χώρες πολλές βιομηχανίες, ενώ απειλούν με λουκέτο δυναμικές και εξωστρεφείς βιομηχανίες, με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) δεκαπλάσιο από άλλες χώρες, μονοπωλιακές πρακτικές, άκαμπτο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξοντωτικά τιμολόγια που είναι έως και 100% ακριβότερα από ότι σε γειτονικές χώρες και σε χώρες της ΕΕ, το φυσικό αέριο βάζει ταφόπλακα στη χαμένη ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και γίνεται η αιτία να οδηγηθούν χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι στην ανεργία, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.
Τα πρόσφατα στοιχεία από μέλη της Ενωσης καταδεικνύουν ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι ακόμη και υπερδιπλάσιες από ότι σε γειτονικές χώρες ή και σε άλλες χώρες της ΕΕ παρά το γεγονός ότι τα τιμολόγια μεταφοράς και διανομής (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ) ρυθμίζονται μονοπωλιακά και αποκλειστικά από το κράτος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Ζητούνη, τεχνικό διευθυντή της υαλουργίας Γιούλα ΑΕ, το κόστος της ενέργειας, όπως αυτή από το φυσικό αέριο, αποτελεί για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας (π.χ μεταλλουργία, χαλυβουργία, υαλουργία, τσιμέντο, κτλ) τον σημαντικότερο παράγοντα κόστους.
Οι επιχειρήσεις αυτές – για τις οποίες το κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο αποτελεί μέχρι και το 35% του συνολικού κόστους παραγωγής – δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης, σε ένα περιβάλλον που καθίσταται όλο και πιο δυσμενές εξαιτίας της ύφεσης στην εγχώρια αγορά, της έλλειψης ρευστότητας, της δυσκολίας χρηματοδότησης, της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και της συνεχιζόμενης λήψης μέτρων που δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, όπως, για παράδειγμα, οι υψηλοί φόροι στην ενέργεια.