Άμεση ήταν η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας στα στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε σχέση με τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων την προηγούμενη διετία.

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι την περίοδο 2010 – 2011 πριν από το PSI, ξένοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ρευστοποίησαν τίτλους ύψους 106 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν αγοραστές με 30 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι τη διετία 2010-2011 τα ασφαλιστικά ταμεία όχι μόνο δεν αύξησαν, αλλά μείωσαν τη θέση τους σε ελληνικά ομόλογα κατά 2,5 δισ. ευρώ, από τα 25,9 στα 23,4 δισ ευρώ.

«Οι αγορές στις οποίες προέβησαν πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 75%) μέσω της πρωτογενούς (απευθείας από το Δημόσιο) και όχι μέσω της δευτερογενούς αγοράς (άρα δεν αγόρασαν από τους ξένους)» υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, τονίζει αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των ξένων κατόχων ελληνικών ομολόγων, ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Παυλόπουλο μη συγκρίσιμα στοιχεία γιατί θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ανάλυση όχι μόνον οι εγχώριοι θεματοφύλακες, αλλά και οι ξένοι θεματοφύλακες που, όπως είναι ευρέως γνωστό, εξυπηρετούν τους ξένους επενδυτές (CCBM, Clearstream, Euroclear).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από αυτό προκύπτει σαφώς ότι η μείωση της θέσης των ξένων ήταν 42 δις ευρώ και όχι 106 δις ευρώ που αφήνει να εννοηθεί στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στο διάστημα αυτό μεσολάβησαν και λήξεις ομολόγων.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι η αύξηση των ομολόγων που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος και στην οποίαν αναφέρεται ο κ. Παυλόπουλος, οφείλεται στην ενεργοποίηση και την υλοποίηση του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων που είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.