Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα το 2012. Ως εκ τούτου μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ που αφορούν μέτρα του Μαρτίου, εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας.

Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις
Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε στους ομολόγους του, στο Eurogroup, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παραδέχθηκε, δε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως είπε, «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης». Επισήμανε, επίσης, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ’ ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την άποψη ότι οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

«Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί ή επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Επιστρέφει η Τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα.

Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της Τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.

«Στηρίζουν αλλά δεν κάνουν πίσω»

Σε γενικές γραμμές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «καλή διάθεση» από την πλευρά των εταίρων, η οποία φάνηκε και με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί, σύντομα, την Ελλάδα.

«Θα επανέλθουμε μετά την αξιολόγηση»

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο Ζ. Γιούνκερ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία το Eurogroup έλαβε πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι οι όροι της βοήθειας περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου».

Το πακέτο βοήθειας προς την Ισπανία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στην εφαρμογή προγράμματος βοήθειας προς την Ισπανία, το οποίο μεταφράζεται στη χορήγηση μέχρι το τέλος Ιουλίου πακέτου 30 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη.

«Φθάσαμε σε πολιτική συμφωνία επί του σχεδίου ενός μνημονίου» που αφορά τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, ανακοίνωσε ο κ. Γιούνκερ έπειτα από την 9ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι η «διαμόρφωση της συμφωνίας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, γεγονός που θα επιτρέψει τη χορήγηση 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου», πρόσθεσε.

Νέα σύνοδος του Eurogroup θα διεξαχθεί για τον σκοπό αυτόν στις 20 Ιουλίου.

Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου για την Ισπανία μπορεί να φθάσει τα δεκαπέντε χρόνια, αλλά θα είναι κατά μέσον όρο δωδεκάμισι χρόνια, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών μπορεί να φθάσει τα 100 δισ. ευρώ συνολικά, αλλά το ύψος του τελικού ποσού θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα αποτιμηθούν κατά τον έλεγχο κάθε μίας τράπεζας.

Η βοήθεια θα χορηγηθεί υπό όρους, που θα αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο σύνολό του και κάθε τράπεζα ειδικότερα. Μεταξύ των όρων θα περιλαμβάνεται η εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής στις απολαβές των διοικήσεων και στελεχών των τραπεζών, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ευρωζώνη αποφάσισε επίσης να δοθεί στην Ισπανία χρονικό περιθώριο μέχρι το 2014, αντί του 2013, για την ανάταξη των δημοσιονομικών της, δηλαδή για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος Ιουλίου ένα πρόγραμμα προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Στόχος θα είναι πλέον η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% για το 2012, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014.

Η ανανέωση για δυόμισι χρόνια της θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup ουσιαστικά είναι παράταση θεωρητικού χαρακτήρα, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει στις αρχές του επομένου έτους. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ο μόνος που έχει διατυπώσει την επιθυμία να καταλάβει και αυτήν τη στρατηγική θέση, συναντώντας όμως την αντίθεση της Γαλλίας, η οποία και προώθησε την ανανέωση της θητείας του κ. Γιούνκερ.

Το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί. Οταν ερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, για το σενάριο που κυκλοφορεί στον Τύπο, σύμφωνα με το οποίο μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το πόστο θα δοθεί αρχικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια στον ίδιο, απάντησε ότι δεν είναι υποψήφιος, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε το θέμα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να κάνουν πράξη τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, κυρίως ως προς την ενιαία επιτήρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου για την επιτήρηση του τραπεζικού τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ώστε το σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί εξηγώντας ότι θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της κρίσης στις ρίζες της σπάζοντας τον δεσμό ανάμεσα στην κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη δημοσιονομική κρίση.

Τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Ολι Ρεν έσπευσαν να διαβεβαιώσουν επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει απευθείας και δεν θα προϋποθέτει εγγυήσεις εκ μέρους των κρατών, απαντώντας στις αμφιβολίες που εκφράζονταν για το θέμα τις τελευταίες ημέρες.

Θέση στην ΕΚΤ στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες να δώσουν θέση νέου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα.

Η απόφαση του Eurogroup αναμένεται να επισημοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την Τρίτη.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η διαδικασία σχετικά με την επικύρωση του ονόματος του κ. Μερς αναμένεται να είναι καθαρά τυπική.

Αργότερα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η τοποθέτηση του λουξεμβούργιου κεντρικού τραπεζίτη στην ΕΚΤ τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Το Eurogroup αποφάσισε επίσης τον διορισμό του γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην ίδια θέση του διαδόχου μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.