Η Walgreen, η μεγαλύτερη αμερικάνικη αλυσίδα φαρμακείων, συμφώνησε να καταβάλλει 6,7 δισ. δολάρια προκειμένου να αποκτήσει το 45% του μεριδίου της βρετανικής Alliance Boots. Πρόκειται για το πρώτο μέρος του σχεδίου εξαγοράς της βρετανικής αλυσίδας από τον αμερικανικό όμιλο που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Η εδρεύουσα στο Ιλινόις Walgreen θα διαθέσει τέσσερα δισ. δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές, όπως δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι των δύο εταιρειών. Η Alliance Boots , με έδρα στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, διαθέτει δίκτυο 3200 καταστημάτων παγκοσμίως. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών 12% σε ετήσια βάση.
Η σύμπραξη των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει έναν όμιλο με ηγετική παρουσία στην παγκόσμια αγορά ο οποίος θα διαθέτει περισσότερα από 11.000 καταστήματα σε 12 χώρες και 370 κέντρα διανομής σε 170.000 συνεργαζόμενα φαρμακεία, γιατρούς και νοσοκομεία.

«Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις στην ιστορία της ευρωπαϊκής λιανικής πώλησης φαρμάκων. Με την κίνηση της αυτή πραγματοποιείται άνοιγμα της Walgreen στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Μπράιαν Ρόμπερτς, διευθυντής της Kantar Retail στο Λονδίνο. «Η Walgreen θα είναι ο μεγαλύτερος παραγγελιοδότης συνταγογραφούμενων φαρμάκων» σημείωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γκρέγκορι Γουάτσον. Για τον πρώτο χρόνο αναμένονται κέρδη 100 έως 150 εκατ. δολαρίων ενώ για την επόμενη πενταετία υπολογίζεται ότι τα κέρδη θα αγγίξουν το ένα δισ. δολάρια.